Κοινωνία

Θεσσαλία: Ένας θάνατος και δύο νοσηλείες από λεπτοσπείρωση – 32 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 86 λοιμώξεις του αναπνευστικού

Θεσσαλία: Ένας θάνατος και δύο νοσηλείες από λεπτοσπείρωση – 32 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 86 λοιμώξεις του αναπνευστικού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Συνολικά εννέα κρούσματα λεπτοσπείρωσης έχουν καταγραφεί στη Θεσσαλία, εκ των οποίων ένας ασθενής έχει καταλήξει και δύο νοσηλεύονται, όπως ανακοινώθηκε από τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη, κατά τη σημερινή (29/9/2023) ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Υγείας, στη Λάρισα.

Επίσης, αυξημένες εμφανίζονται οι αναπνευστικές λοιμώξεις στη Θεσσαλία. «Κατεγράφησαν 32 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 86 λοίμωξης του αναπνευστικού, 37 εκ των οποίων ήταν θετικά στον κορονοϊό», υπογράμμισε ο κ. Σερέτης.

Ειδικότερα, σε «1272 προσελεύσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας. Από τις προσελεύσεις αυτές οι 32 έχουν καταγραφεί ως λοίμωξη του γαστρεντερικού και οι 86 ως λοίμωξη του αναπνευστικού. Από τους ελέγχους που έγιναν οι 49 είχαν θετικό έλεγχο για SarsCov2. Παρατηρείται μία μικρή αύξηση της αναλογικής νοσηρότητας της γαστρεντερίτιδας και της λοίμωξης του αναπνευστικού χωρίς να υπερβαίνουν τα αναμενόμενα στο συγκεκριμένο πληθυσμό. Συνολικά το τελευταίο 24ώρο καταγράφηκαν έξι νέες νοσηλείες γαστρεντερίτιδας, και 15 νοσηλείες λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού. Το τελευταίο 24ωρο επίσης πραγματοποιήθηκαν έξι έλεγχοι με μοριακή μέθοδο ανίχνευσης παθογόνου του ανωτερου αναπνευστικού συστήματος εκ των οποίων σε τέσσερα δείγματα ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό παθογόνου. Επίσης έγινε ένας έλεγχος ανίχνευσης παθογόνου γαστρεντερικού όπου ανιχνεύθηκε γενετικό υλικό εντεροπαθογόνου».

«Δεν παρατηρείται, λοιπόν, συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές. Ο αριθμός των κρουσμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος πιθανώς να οφείλεται στην αύξηση της θετικότητας στον κορονοϊό που παρατηρείται στη Θεσσαλία όπως επίσης και στις περισσότερες περιφέρειες της επικράτειας», ανέφερε στη συνέχεια.

«Σήμερα δεν διαγνώστηκε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης. Από τις 27/9 έχουν επιβεβαιωθεί τέσσερα νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης είναι 9 εκ των οποίων ένας ασθενής έχει καταλήξει και δύο νοσηλεύονται», τόνισε και πρόσθεσε: «Δύο στην περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας, στο δήμο Παλαμά, τρία περιφερειακή ενότητα Λάρισας, δύο στο δήμο Λαρισαίων και ένα στο Δήμο Φαρσάλων. Δύο έχουν πιθανή έκθεση στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, ένα στο Δήμο Βόλου και ένα στο Δήμο Ρήγα Φεραίου. Ένα έχει πιθανή έκθεση στην περιφερειακή ενότητα Τρικάλων, στο Δήμο Τρικκαίων. Και τέλος ένα έχει πιθανή έκθεση στην περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας, στο Δήμο Λαμιέων σε περιοχή εκτός της Θεσσαλίας αλλά πληγείσα από τα πλημμυρικα φαινόμενα».

Δείτε την ενημέρωση:

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X