Θέμα

Το κόλπο με την μείωση του ΕΝΦΙΑ!

Το κόλπο με την μείωση του ΕΝΦΙΑ!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ, λοιπόν, εξήγγειλε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, πριν την ψήφιση του πρώτο προϋπολογισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Πρόκειται για το… υπόλοιπο 8% από την συνολική μείωση 30% που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο Κυρτιάκος Μητσοτάκης, ωστόσο παρά την εξαγγελία, υπάρχει ένας αστερίσκος που θα πρέπει να διευκρινιστεί πριν… ανοίξουν οι σαμπάνιες.

Ποιος είναι αυτός; Μα φυσικά οι αντικειμενικές αξίες. Το ερώτημα είναι συγκεκριμένο και χρήζει άμεσης απάντησης: Η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει επί των φετινών τιμών ή επί των τιμών του 2020, δηλαδή των νέων αντικειμενικών τιμών; Εάν ισχύσει επί των τιμών του 2019 έχει καλώς και θα πρόκειται για μια φορολογική ελάφρυνση.

Εάν όμως ισχύσει για τις τιμές μετά τις νέες αντικειμενικές, τότε κάποιοι ίσως να δουν μείωση, αλλά πολλοί θα δουν μέχρι και αύξηση στον ΕΝΦΙΑ!

Ένα απλό παράδειγμα

Το οικονομικό επιτελείο οφείλει να το διευκρινίσει άμεσα, καθώς τα δεδομένα είναι απλά.

Για παράδειγμα: Εάν πληρώνει κάποιος ΕΝΦΙΑ ύψους 100 ευρώ το 2019 και με την άνοδο των αντικειμενικών το 2020, φτάσει να πληρώνει 120 ευρώ, τότε υπάρχουν δύο περιπτώσεις:

Κοινωνικό μέρισμα: Ψάχνουν αντίδοτο… στο μπάχαλο! Έτσι θα κάνετε ενστάσεις

– Εάν η μείωση 8% εφαρμοστεί επί του νέου ΕΝΦΙΑ, τότε θα πληρώσει 110,4 ευρώ.

– Εάν η μείωση 8% εφαρμοστεί επί του ΕΝΦΙΑ του 2019, τότε θα πληρώσει 92 ευρώ.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως αν πληρώσει ΕΝΦΙΑ… με τις νέες αντικειμενικές, τότε όχι απλά δεν μιλάμε για μείωση του φόρου, αλλά για αύξηση και μάλιστα σημαντική!

Σημειώστε ότι το παράδειγμα δόθηκε με γνώμονα ένα χαμηλό ποσό των 100 ευρώ. Σκεφτείτε τι θα… βγάλει το κομπιουτεράκι αν βάλουμε στην εξίσωση περιπτώσεις με αρκετά μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ…

ΕΝΦΙΑ

Θα φέρει… σύννεφα ο ΕΝΦΙΑ;

Οι στόχοι του ΥΠΟΙΚ για τον ΕΝΦΙΑ και η… παγίδα

Μέχρι και 500 εκατ. ευρώ έσοδα υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο από την ένταξη περίπου 7.500 περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020 όλη η Ελλάδα θα έχει ενταχθεί στο αντικειμενικό σύστημα, εξέλιξη που εκτός από την υποβοήθηση στον περιορισμό του δημοσιονομικού κενού (καθώς θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ στις ανωτέρω περιοχές) θα αλλάξει τον χάρτη της κτηματαγοράς.

Πίσω από τα όμορφα λόγια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έρχεται νέο χαράτσι στα ακίνητα που πιθανώς θα «καταπιεί» τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ…

Η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, όπως λέει το ΥΠΟΙΚ, κατά την πρώτη φάση αυτής, θα εστιάσει σε δύο πεδία, τα οποία και παρουσιάζουν δομικές αδυναμίες. Το ένα πεδίο αφορά την επέκταση και τον εξορθολογισμό του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας της ακίνητης περιουσίας. Συγκεκριμένα, σημαντικό μέρος της περιουσίας είναι εκτός ζωνών αντικειμενικού προσδιορισμού αν και είναι εντός σχεδίου, ενώ και η προσέγγιση επί της ακίνητης περιουσίας που βρίσκεται εκτός σχεδίου παρουσιάζει αδυναμίες. Συνεπώς, το ζητούμενο είναι να διορθωθούν αυτές οι δομικές υστερήσεις μέσα από τη χρήση τεχνολογίας και ψηφιακών δεδομένων, αλλά και με τη συνεργασία εμπλεκόμενων φορέων.

Μεγάλη ανατροπή για τα δώρα δημοσίων υπαλλήλων

Το άλλο πεδίο αφορά τα κενά που εντοπίστηκαν στο σύστημα των ιδιωτών εκτιμητών και χρήζουν αλλαγών και βελτίωσης, δίνοντας έμφαση στην τυποποίηση της διαδικασίας ώστε να δίνει καλύτερα, πιο αξιοποιήσιμα και όσο γίνεται πιο αντικειμενικά αποτελέσματα μέσα στην υποκειμενικότητα της εκτίμησης.

Ο ΕΝΦΙΑ, τα αγροτεμάχια και το… χαράτσι

Όπως προαναφέρθηκε, η ένταξη των περιοχών αυτών στις αντικειμενικές αξίες θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της φορολογίας. Και αυτό καθώς σήμερα τα ακίνητα αυτά ως επί το πλείστον είναι αγροτεμάχια, τα οποία μάλιστα εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ.

Με την ένταξή τους στο σύστημα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα πληρώσουν μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ και είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να οδηγηθούν και στην πληρωμή συμπληρωματικού φόρου, εφόσον η αξία των ακινήτων τους ξεπερνάει τις 250.000 ευρώ.

Η διαφορά μεταξύ εμπορικής και αντικειμενικής τιμής των εκτός σχεδίου ακινήτων είναι χαοτική. Έτσι, ο ΕΝΦΙΑ που επιβαρύνει τους κατόχους ακόμα και πολυτελών ακινήτων είναι ασήμαντος, καθώς οι κατοικίες έχουν κτιστεί σε αγροτεμάχια για τα οποία ο ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε ένα ευρώ ανά στρέμμα, ενώ ταυτόχρονα εξαιρούνται από τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος επιβαρύνει πολλαπλάσια την εντός σχεδίου αστική ιδιοκτησία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X