Θέμα

Τραγωδία: Τρεις νεκροί σε 24 ώρες εξαιτίας της κατάρρευσης του ΕΚΑΒ

Τραγωδία: Τρεις νεκροί σε 24 ώρες εξαιτίας της κατάρρευσης του ΕΚΑΒ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τρεις τραγωδίες σε ένα 24ωρο φέρνουν με τον πιο σκληρό τρόπο στην επιφάνεια για πολλοστή φορά τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΚΑΒ.

Τα «μπαλώματα» με πυροσβέστες, εργαζόμενους σε ΟΤΑ και στρατό, που θα κληθούν να οδηγούν ασθενοφόρα φαίνονται ακόμη πιο μικρά απέναντι στην ανθρώπινη τραγωδία.

Ένας άνθρωπος, ηλικίας μόλις 52 ετών άφησε την τελευταία του πνοή, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, στο Περιστέρι, περιμένοντας ασθενοφόρο. Στο Περιστέρι, στην Αθήνα. Όχι σε κάποιο απομακρυσμένο νησί.

Ακόμη δύο συνάνθρωποί μας άφησαν μέσα σε λίγες ώρες την τελευταία τους πνοή, τις επόμενες ώρες, περιμένοντας μάταια ασθενοφόρο, σε Εύβοια και Λέσβο.
Το απόγευμα της Τετάρτης (5/7), στο Μαντούδι Εύβοιας, ένας συνταξιούχος άφησε την τελευταία του πνοή σε καρότσα αγροτικού κατά τη διάρκεια μεταφοράς του στο Κέντρο Υγείας από το χωριό Μετόχι της Βόρειας Εύβοιας.

Ο άντρας αισθάνθηκε αδιαθεσία αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμο ασθενοφόρο οπότε θα έπρεπε να περιμένει να έρθει από το Νοσοκομείο της Χαλκίδας.

Μετά από μία ώρα αναμονής και με την κατάστασή του να επιδεινώνεται κάτοικοι του χωριού αποφάσισαν να τον μεταφέρουν στην καρότσα αγροτικού, χωρίς ωστόσο να προλάβουν να φτάσουν έγκαιρα μέχρι το Κέντρο Υγείας.

Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό τους τελευταίους δύο μήνες στην περιοχή του Μαντουδίου, όπου κάτοικος μεταφέρθηκε σε καρότσα αγροτικού καθώς δεν υπήρχε ασθενοφόρο για τη μεταφορά του και τελικά απεβίωσε.

Είχε προηγηθεί ο θάνατος του 65χρονου στα μέσα Μάη, στο χωριό Δαφνούσα, ενώ ανάλογη καθυστέρηση υπήρξε και στη μεταφορά τραυματισμένου δασεργάτη πριν από λίγους μήνες, ο οποίος επίσης απεβίωσε.

Και άλλος νεκρός στη Λέσβο

Με την ίδια της την ζωή πλήρωσε την έλλειψη ασθενοφόρου και μια γυναίκα, αυτήν τη φορά στην παραλία Γαβαθά στη Μυτιλήνη.

Μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο από την Καλλονή, η γυναίκα είχε καταλήξει και απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός της στο Κέντρο Υγείας.

«Παράλληλα, άλλα δύο επείγοντα περιστατικά στην περιοχή του ΚΥ  Άντισσας χρειάζονταν διακομιδή. Αλλά το ΚΥ ήταν ακάλυπτο καθώς δεν επαρκούν οι οδηγοί για να καλυφθούν οι βάρδιες», σημειώνει η ΚΟΒ Υγείας του ΚΚΕ

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το «μισό νησί είναι ακάλυπτο για ώρες περιμένοντας, αν χρειαστεί, ασθενοφόρο από Μυτιλήνη».

Για το περιστατικό μίλησε στο stonisi.gr ο γιατρός και πρώην αντιδήμαρχος Μιχάλης Ρούσσης.

«Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ την έφερε στο Κέντρο Υγείας μετά από πολύ ώρα και ήταν νεκρή. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν θα είχε σωθεί σε περίπτωση που πήγαινε στην παραλία το δικό μας ασθενοφόρο νωρίτερα αν είχαμε οδηγό βάρδιας. Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθούσαμε το πρωτόκολλο που προβλέπει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε περιστατικά πνιγμού τουλάχιστον για μισή ώρα», τόνισε.

Ο Μ. Ρούσσης αναφέρθηκε γενικότερα στις ελλείψεις που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Άντισσας σημειώνει ότι οι εφημερίες που κάνουν οι γιατροί είναι «ρώσικη ρουλέτα».

«Ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί στη βάρδια σου. Αν θα έχεις ένα ή δύο σοβαρά περιστατικά, αν θα έχεις τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό. Δυστυχώς έτσι όπως έχει η κατάσταση μένουν 9-10 κενές βάρδιες οδηγών ασθενοφόρων ακάλυπτες το μήνα και σε περίπτωση ανάγκης το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έρχεται σε 2 ώρες από Μυτιλήνη και σε 1,5 ώρα αν βρίσκεται Καλλονή. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες είναι πολύ αυξημένες χρειαζόμαστε όχι μία αλλά δύο βάρδιες σε οδηγούς ασθενοφόρων διότι η κίνηση είναι αυξημένη και συμβαίνουν πολλά έκτακτα περιστατικά», πρόσθεσε.

Κατόπιν εορτής έρχονται οι ΕΔΕ, οι ανακοινώσεις, τα ναι μεν αλλά, αλλά τίποτα απ΄αυτά δεν μπορεί να φέρει πίσω μια ανθρώπινη ζωή που χάθηκε περιμένοντας να ακούσει την πολυπόθητη σειρήνα βοήθειας να πλησιάζει…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X