Κοινωνία

Tσίμπημα από μωβ μέδουσα: «Σαν να με χτύπησε ρεύμα» (vid)

Tσίμπημα από μωβ μέδουσα: «Σαν να με χτύπησε ρεύμα» (vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μωβ μέδουσα: Σε όλες και πιο πολλές περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου εμφανίζονται οι μωβ μέδουσες που τείνουν να εξελιχθούν σε εφιάλτη για τους λουόμενους.
Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα εντοπίσθηκαν και σε πολλές παραλίες της Αττικής. Μια λουόμενη που τσιμπήθηκε από μωβ μέδουσα σε παραλία της Σαλαμίνας περιέγραψε στο OPEN ότι αισθάνθηκε σαν να την ακούμπησαν με καυτό σίδερο.

«Τη στιγμή που με τσίμπησε ένιωσα σαν να με χτύπησε ρεύμα σε πολλά σημεία. Σαν να σας ακουμπάνε με καυτό σίδερο, δεν ξέρω, δεν μπορώ να το περιγράψω» είπε χαρακτηρστικά στο ΟΡΕΝ η κυρία Βαρβάρα από τη Σαλαμίνα.

Αποτέλεσμα της εξάπλωσης του φαινομένου με τις μωβ μέδουσες είναι αρκετοί πολίτες να λένε ότι «εγώ μια βδομάδα δεν κάνω μπάνιο», «το 90% που κάνανε εδώ το μπάνιο τους τους τσιμπήσανε».

 Σε ποιες περιοχές παρατηρείται έξαρση & πώς θα προστατευτείτε

 Χρήσιμες συμβουλές

Οι πολίτες καλούνται να κοιτάζουν τον καιρό και τους ανέμους πριν πάνε σε κάποια παραλία. Χρειάζεται να έχει αντίθετους ανέμους με την φορά της παραλίας (π.χ. αν η παραλία έχει θέα προς τον Νότο, τότε για να μειώνεται η πιθανότητα να υπάρχουν μέδουσες πρέπει οι άνεμοι να κατεβαίνουν από τον Βορρά, ώστε τον κυματισμό που δημιουργεί να τις διώχνει μακριά από τις παραλίες).

Αν σε μια παραλία έχει πλαγκτόν, συνιστάται να αποφεύγουν οι πολίτες να κολυμπάνε, διότι οι μέδουσες τρέφονται με πλαγκτόν αλλά και τα κνιδοκύτταρα τους είναι μικρά, διαφανή και μπορούν να φτάσουν τα 10 μέτρα μήκος.

Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία τότε συνιστάται οι πολίτες να μην ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια κορτιζονούχα αλοιφή που μπορούν να προμηθευτούν από οποιοδήποτε φαρμακείο.

Εναλλακτική λύση

Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος”, υπογράμμισε ο ωκεανολόγος και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό.

Για κανέναν λόγο οι πολίτες δεν πρέπει να βγάζουν τις μέδουσες έξω για να τις θάψουν στην άμμο, λόγω του ότι μεταφέρεται το πρόβλημα έξω με πιθανότητα κάποιος να πατήσει έστω και τυχαία κάποια νηματοκύστη, αλλά και γιατί σε τέτοιες μεγάλες εξάρσεις όσες και να δουν οι πολίτες και να βγάλουν υπάρχουν και άλλες εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέσα στην θάλασσα. Δεν πρόκειται να λυθεί έτσι το πρόβλημα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X