Κοινωνία

Βόλτα στο σπήλαιο του Διρού από τον καναπέ σας

Βόλτα στο σπήλαιο του Διρού από τον καναπέ σας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ταξίδι στη Μάνη από τον καναπέ; Βόλτα στο σπήλαιο του Διρού χωρίς την… υγρασία; Κι όμως, στην εποχή της τεχνολογίας, όλα είναι δυνατά.

Με λίγα κλιμ από τον υπολογιστή, το tablet ή το κινητό τους, όσοι θέλουν να επισκεφτούν το μαγευτικό σπήλαιο του Διρού, μπορούν να το κάνουν χωρίς… να κουνήσουν ρούπι. Και σε χρόνο dt να βρεθούν… virtually στη Μάνη.

Η πανδημία που προκαλεί ο κορονοϊός μας έκλεισε στο σπίτι και μοιραία δεν μπρούσαμε να μετακινηθούμε. Έτσι έγινε πιο γρήγορη η ανάπτυξη εφαρμογών που βάζουν στην καθημερινότητά μας την τεχνολογία.

Παράδειγμα το καινοτόμο πρόγραμμα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και του υπουργείου Πολιτισμού, που τέθηκε σε εφαρμογή το καλοκαίρι προσφέρει την δυνατότητα σε όσους θέλουν αλλά και σε όσους δεν μπορούν να βρεθούν σε περιοχές φυσικού κάλους ή σε ιστορικούς τόπους.

Ο Πέτρος Λαζαράκος, προϊστάμενος των σπηλαίων Διρού εξήγησε στην ΕΡΤ πως έναντι 5 ευρώ ο επισκέπτης μπαίνει στην ιστοσελίδα της virtual ξενάγησης και έχει στην διάθεση του 48 ώρες, προκειμένου να περιηγηθεί σε 300 μέτρα λιμναίου και 300 μέτρα χερσαίου τμήματος του σπηλαίου στη Μάνη. Το πρόγραμμα διατίθεται δωρεάν σε όλα τα σχολεία της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να ανακαλύψουν τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της Ελλάδας.

Κατά την επιτόπια επίσκεψη η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 1.500 μέτρα από τα οποία τα πρώτα 1.200 είναι λιμναία. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου με διάμετρο μόλις μισό μέτρο βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Κοντά στην είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που δηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία.

Έως σήμερα έχουν χαρτογραφηθεί 14.700 μέτρα, ενώ το μέγιστο βάθος του σπηλαίου φτάνει τα 80 μέτρα, με θερμοκρασία που κυμαίνεται από 16 έως 21 βαθμούς χειμώνα – καλοκαίρι. Ο «Μεγάλος Ωκεανός», όπως αποκαλείται η κεντρική αίθουσα του σπηλαίου είναι μήκους 160 μ. και ύψους 30 μέτρων.

Πρόκειται για μια μοναδική διαδρομή, σε ένα χώρο όπου βρίσκεται o μεγαλύτερος αριθμός οστών ιπποπόταμων που έχει ανακαλυφθεί στην Ευρώπη, σημειώνει ο Πέτρος Λαζαράκος. Στο σπήλαιο της Αλεπότρυπας  βρέθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί και κρανία, σκελετοί ζώων, εργαλεία, μαρμάρινα ειδώλια, αγγεία και ένας λίθινος πέλεκυς από την νεολιθική εποχή.

Το σπήλαιο ήταν άγνωστο έως το 1898, οπότε το ανακάλυψε ο Μανιάτης Πέτρος Αραπάκης, αλλά η συστηματική μελέτη του άρχισε το 1949, όταν το ζεύγος Πετροχείλου άρχισε την εξερεύνησή του. Το σπήλαιο άνοιξε για το κοινό το 1967 και το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση. Επίσης, υπάρχουν άλλα 15 χιλ. διαδρομών, που δεν είναι επισκέψιμες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X