Κοινωνία

Λέκκας για Βαρυμπόμπη: Στους 600 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία -Πυριτιδαποθήκη η Ελλάδα(vid)

Λέκκας για Βαρυμπόμπη: Στους 600 βαθμούς έφτασε η θερμοκρασία -Πυριτιδαποθήκη η Ελλάδα(vid)
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Φωτιά τώρα– Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και ανέφερε πως η θερμοκρασία έφτασε στο σημείο της πυρκαγιάς στους 600 βαθμούς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας τόνισε ότι υπάρχει ένα «εκρηκτικό» μείγμα υψηλών θερμοκρασιών και πυρκαγιών, διότι «ο καύσωνας δημιούργησε την καύσιμη ύλη, καθώς δεν υπήρχε καθόλου υγρασία. Συνεπώς, τα φυτά ήταν έτοιμα για ανάφλεξη. Σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων τριών ημερών τα κύρια αίτια ήταν οι μεγάλες θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας. Επομένως, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σαν πυριτιδαποθήκη, έτοιμη για ανάφλεξη».

Στη συνέχεια ο καθηγητής πρόσθεσε: «Κάναμε ειδικές δοκιμές στο έδαφος και διαπιστώσαμε ότι η υγρασία είχε υποχωρήσει μισό μέτρο από την επιφάνεια. Οι συνθήκες ήταν αρκετά ώριμες για να γίνει ανάφλεξη».

Λιωμένες ζάντες αυτοκινήτων

«Ένα σημαντικό συμπέρασμα από την έρευνα πεδίου που κάναμε στη Βαρυμπόμπη ήταν ότι οι οικίες που ήταν μέσα στο δάσος είχαν διπλάσια ικανότητα να προσφέρουν καύσιμη ύλη από ό,τι το ίδιο το δάσος. Από τις λιωμένες ζάντες των αυτοκινήτων, που είναι από αλουμίνιο, φαίνεται πως η θερμοκρασία έφτασε τους 600 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Ενώ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, εκτίμησες πως πάμε σε εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο. Ενώ μεταξύ άλλων, ζήτησε ετοιμότητα για τα πλημμυρικά φαινόμενα, που θα ακολουθήσουν την καταστροφή των δασικών εκτάσεων.

«Πάμε ίσως σε έναν εφιάλτη διαρκείας μέσα στον Αύγουστο εφιάλτη που θα συντίθεται ουσιαστικά από δεκάδες γεγονότα σε όλο τον ελληνικό χώρο, γεγονότα που θα υποβοηθηθούν από τα μελτέμια που είναι προ των πυλών. Συνεπώς έχουμε να κάνουμε με μια παρατεταμένη δύσκολη περίοδο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

«Αμέσως μετά τη λήξη των πυρκαγιών θα προκύψει τεράστιο θέμα ο σχεδιασμός και η ετοιμότητα που πρέπει να έχουμε για να μην πάμε στη δεύτερη πράξη αυτής της καταστροφής που είναι οι πλημμύρες (…) Πρέπει να είμαστε σε φάση διαρκούς έρευνας» επισήμανε ο καθηγητής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X