Media

Καταγγελία: Το Μαξίμου φιμώνει την εφημερίδα “δημοκρατία”

Καταγγελία: Το  Μαξίμου φιμώνει την εφημερίδα “δημοκρατία”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Για επιχείρηση φίμωσης καταγγέλλει το Μαξίμου η εφημερίδα “δημοκρατία” με «φωτογραφική» τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το «πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων Πανελλήνιας κυκλοφορίας».  Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά τη θέτει εκτός όρων και προϋποθέσεων.

Τους αρχικούς όροι υπαγωγής στο πρόγραμμα τις πληρούσε η εφημερίδα, όπως αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ της, τόσο από άποψη ύλης (αφού περιλαμβάνει πολιτικές, οικονομικές, αθλητικές και κοινωνικές ειδήσεις), όσο και σε ό,τι αφορά στον αριθμό των εργαζομένων και του κύκλου εργασιών.

Πληρούσε, δε, το κριτήριο της επιπλέον ενίσχυσης, επειδή εκδίδει ημερήσιο φύλλο εκτός από κυριακάτικο. Η εφημερίδα επισημαίνει, παράλληλα, πως ήταν η πρώτη που κατέθεσε τα σωστά δικαιολογητικά, ενώ στη συνέχεια συμπεριλήφθηκε κανονικά στη λίστα με τους 27 δικαιούχους του προγράμματος, με τη σχετική απόφαση να δημοσιεύεται στη Διαύγεια.

Ξαφνικά, την περασμένη Τετάρτη, νύχτα, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα ο υπουργός Παρά τω Πρωθυπουργού, Γιάννης Μπρατάκος, αποφάσισε να αλλάξει «χειρουργικά» έναν από τους όρους του προγράμματος, κάτι το οποίο η εφημερίδα θεωρεί ότι «φωτογραφίζει» τον εκδότη της, Γιάννη Φιλιππάκη.

«Στόχος; Είτε να ελαχιστοποιηθεί η ενίσχυση προς τη Δημοκρατία, είτε ακόμη και να εξαφανιστεί η εφημερίδα μας από τη λίστα των εντύπων που δικαιούνται ενίσχυση», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα στο σημερινό της ρεπορτάζ.

Στο ΦΕΚ δημοσιεύτηκε υπάρχει η προϋπόθεση ο εκδότης, δηλαδή ο νόμιμος εκπρόσωπος, να μην δραστηριοποιείται με τον ίδιο ρόλο και σε άλλες εκδοτικές επιχειρήσεις, γιατί σε αυτή την περίπτωση όλες οι επιχειρήσεις θα λαμβάνονται υπόψη ως μία, ενιαία δραστηριότητα και άρα θα δικαιούνται ένα ποσό ενίσχυσης.

Κι αυτό παρά το γεγονός πως η κάθε επιχείρηση εκδίδει διαφορετικές εφημερίδες, οι οποίες έχουν άλλους εργαζόμενους και άλλες δραστηριότητες.

Η κυβέρνηση όρισε, μάλιστα, ως καταληκτική ημερομηνίας κατάθεσης των νέων δικαιολογητικών που απαιτούνται, με βάση την τροποποίηση, την 22η Οκτωβρίου. Δηλαδή την Κυριακή. Στην πραγματικότητα η προθεσμία είναι μία μέρα, καθώς απαιτείται η φυσική παρουσία του εκπροσώπου στα ΚΕΠ. Η ψηφιακή πλατφόρμα Gov.gr που τόσο διαφημίστηκε από την κυβέρνηση δεν μπορεί να αξιοποιηθεί…

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X