Θέμα

Δημοσκόπηση Public Issue: Οι θεσμοί αποσαθρώνονται και η Δημοκρατία κινδυνεύει

Δημοσκόπηση Public Issue: Οι θεσμοί αποσαθρώνονται και η Δημοκρατία κινδυνεύει
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Μία αποκαλυπτική, ίσως η πλέον αποκαλυπτική και κρίσιμη δημοσκόπηση πέρασε στο ψιλά των ΜΜΕ. Δεν έκριναν ότι είναι ενδιαφέρουσα η δημοσκόπηση της Public Issue για τους θεσμούς.  Βλέπετε αποκαλύπτει την αποσάθρωση των θεσμών στην Ελλάδα στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συνεπώς την καταρράκωση του κράτους δικαίου. Ενα φαινόμενο επικίνδυνο για την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, ένα φαινόμενο απειλητικό.

Για πρώτη φορά από το 2007 που ξεκίνησαν οι μετρήσεις οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ποσοστό 64% και τον εμπιστεύεται μόνο το 29%. Στην εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα το 62% είχε εμπιστοσύνη και το 33% δεν εμπιστευόταν. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος ήταν ένα καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αν δε, γυρίσουμε στο 2009 θα δούμε πως οι πολίτες εμπιστεύονταν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ποσοστό 88% και δεν είχε εμπιστοσύνη μόνο το 9%.

Η έρευνα ουσιαστικά αποκαλύπτει πως λειτουργούσαν οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Στα παρελθόν, παρά τις λίγες εξουσίες, είχαν λόγο και παρέμβαση στα τεκταινόμενα με μία ανεξαρτησία και έναν τρόπο που ενίσχυε το θεσμό.

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς η Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρότι εξελέγη με 261 ψήφους, ως υπερκομματική Πρόεδρος, δεν υπερασπίστηκε το κύρος του θεσμού. Σε κανένα σημαντικό γεγονός, όπως η τραγωδία στα Τέμπη, οι υποκλοπές, η παραβίαση του Συντάγματος στο θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αντί να αναδείξει την ανεξαρτησία του θεσμού και να εκφέρει δικό της λόγο, δείχνει να ταυτίζεται με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ιδια εικόνα για τη Δικαιοσύνη. Το 70% δεν την εμπιστεύεται ενώ το ποσοστό αυτό το 2018 ήταν 33% και το 2009 42%. Παρομοίως στην Αστυνομία. Το 2024 το 54% δεν την εμπιστεύεται (ποσοστό που θα πρέπει να έχει μεγαλώσει ύστερα από τη γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους) έναντι μόλις 22% το 2018. Βατερλώ το συναντάμε στα κόμματα , τα οποία δεν εμπιστεύεται το 87%, στοιχείο επικίνδυνο για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Αλλά ακόμα και σε αυτό το θεσμό το 2018 η έλλειψη εμπιστοσύνης ήταν μικρότερη (74%).  Στο ίδιο μήκος κύματος τα ευρήματα και για τη Βουλή. Το 78% δεν την εμπιστεύεται έναντι 63% το 2018.

Η χώρα βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνο μονοπάτι. Στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη η έλλειψη εμπιστοσύνης διογκώνεται, το κράτος δικαίου αποσαθρώνεται και η Δημοκρατία μας είναι κολοβή.  Τα ευρήματα της δημοσκόπησης οφείλουν να προκαλέσουν ρίγη ανατριχίλας. Να συνεγείρουν, την κυβέρνηση, τα κόμματα, τους  θεσμικούς λειτουργούς για να βάλουν ένα τέλος στον κατήφορο μιας ανώμαλης κατάστασης.

dikaosynh_f2937.jpg

 

astynomia_c90ba.jpg

 

kommata_a7acf.jpg

 

voulh_db52f.jpg

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X