Το blog του Θανάση Λυρτσογιάννη

Μητσοτάκης και Κικίλιας είναι αθεράπευτα νεοφιλελεύθεροι χωρίς μπέσα…

Μητσοτάκης και Κικίλιας είναι αθεράπευτα νεοφιλελεύθεροι χωρίς μπέσα…
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Είναι αθεράπευτα νεοφιλελεύθεροι και δεν έχουν μπέσα. Δεν είναι να εμπιστεύεσαι τις δηλώσεις τους, όταν αυτές αποκλίνουν από το δόγμα, την ιδεοληψία θα λέγαμε του νεοφιλελευθερισμού.

Βελτίωση του ΕΣΥ υποσχέθηκε επανειλημμένα ο πρωθυπουργός, ύστερα από τον αποφασιστικό και καθοριστικό, το σωτήριο ρόλο που έπαιξε στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, όταν ο ιδιωτικός τομέας υγείας δεν πρόσφερε το παραμικρό στους πολίτες.

Θα κάνουμε το ΕΣΥ ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, είπε πάνω στον ενθουσιασμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Παρόμοιες δηλώσεις για αναβάθμιση του ΕΣΥ έκανε και ο υπουργός Υγείας ο Βασίλης Κικίλιας.

Παραλίγο να τους πιστέψουμε. Ιδίως όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαρνήθηκε το νεοφιλελευθερισμό και σε συνέντευξη δήλωσε πως είναι φιλελεύθερος πολιτικός. Αλλά πριν αλέκτωρ… αποδείχτηκε ότι ο λαός έχει δίκιο όταν λέει πως ο λύκος μόνο την τρίχα αλλάζει και όχι μυαλό.

Οι πρώτοι ψύλλοι μπήκαν στα αυτιά όταν αποφάσισαν να μην πάρουν τα 3,6 δισ. ευρώ από τον ESM. Μην βιαστείτε να πείτε καλά έκαναν γιατί παραμονεύουν μνημόνια. Γιατί αν τα χρήματα διατεθούν για υγειονομικές παρεμβάσεις (καλύτερα νοσοκομεία, ΜΕΘ, εξοπλισμός προσλήψεις προσωπικού) δεν υπάρχουν μνημόνια.

Φαντάζεστε να επένδυε η κυβέρνηση 3,6 δισ. στη βελτίωση των νοσοκομείων τι θα γινόταν το ΕΣΥ; Μα, τότε δεν θα υπήρχε χώρος για τους ιδιώτες. Πως θα έκαναν τα ΣΔΙΤ οι ιδιώτες, που τόσο θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το αποκάλυψε στη συνέντευξη στη Μάρα Ζαχαρέα και το STAR, οπότε έβαλε τέλος και στις προηγούμενες δηλώσεις ότι δεν είναι νεοφιλελεύθερος. Ιδού λοιπόν ο λόγος που δεν παίρνουν τα 3,6 δισ. και όχι τυχόν μνημόνια (μην πείτε κάτι κύριε Τσακαλώτε. Παραδόξως, συμφωνήσατε κι΄ εσείς με το γεράκι του νεοφιλελευθερισμού τον κύριο Σκυλακάκη).

Πριν περάσουν άλλες λίγες μέρες μας έδειξαν πως φαντάζονται το καλύτερο ΕΣΥ κλείνοντας το “Κέντρο Μαστού Ελενα” (ευτυχώς υπήρξαν τεράστιες αντιδράσεις και πήραν πίσω την απόφαση) και αναστέλλοντας τη λειτουργία του παιδοκαρδιοχειρουργικού “Αγία Σοφία”.

Και ξέρετε κάτι; Ισως να πουν ότι το έκαναν για το καλό μας. Ισως να νομίζουν ότι οι ιδιώτες θα προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες από αυτές που προσφέρουν σήμερα οι δύο μονάδες. Μόνο που δεν σκέφτηκαν που θα βρουν τα χρήματα οι πολίτες. Αλλά ακόμα και αν αυτό ήθελαν πραγματικά και όχι να στείλουν πελατεία στους ιδιώτες, μπορούσαν να επενδύσουν και να κάνουν “κούκλες”  τις δύο μονάδες. Τουλάχιστον τώρα λεφτά μπορούν να πάρουν. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Υστερα από αυτές τις αποφάσεις για τη…βελτίωση του ΕΣΥ, οι οποίες αναιρούν πλήρως τις προηγούμενες δεσμεύσεις και αποκαλύπτουν το αποκρουστικό πρόσωπο του σκληρού και στυγνού νεοφιλελευθερισμού, εσείς τους πιστεύετε. Τους εμπιστεύεστε; Βάλτε το χέρι στην καρδιά και απαντήστε ειλικρινά στον εαυτό σας.

Και αυτοί οφείλουν να θυμηθούν ή να τη μάθουν αν δεν τη γνωρίζουν, τη ρήση του Μπίσμαρκ “η εμπιστοσύνη είναι ένα ευαίσθητο λουλούδι, που αν μαραθεί πολύ δύσκολα αποκαθίσταται”.

 

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X