Ελλάδα

 Ο “καλέ μου άνθρωπε” και ο “Ξέρεις από Βέσπα, ο Θανάσης Βέγγος

 Ο “καλέ μου άνθρωπε” και ο “Ξέρεις από Βέσπα, ο Θανάσης Βέγγος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

       Ο Θανάσης Βέγγος γεννήθηκε  στον Πειραιά το 1927 και μεγάλωσε στο Φάληρο. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος και εργαζόταν στην εταιρεία ηλεκτρισμού. Ήταν ήρωας της εθνικής αντίστασης, αλλά μετά τον πόλεμο, την περίοδο του εμφυλίου, λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων απολύθηκε από την δουλειά του. Έτσι άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα για την οικογένεια και ο μικρός Θανάσης άρχισε να κάνει διάφορες δουλειές του ποδαριού για να συνδράμει στο οικογενειακό τραπέζι.

       Την περίοδο 1948-1950 εστάλη να υπηρετήσει την θητεία του, ως “ανεπιθύμητος”, στην Μακρόνησο. Εκεί γνώρισε τον Νίκο Κούνδουρο και η γνωριμία αυτή έμελλε να του αλλάξει αργότερα την ζωή. Στην Μακρόνησο ο Κούνδουρος διέκρινε την αυθεντικότητα και την “τρέλα” που κουβαλούσε ο Βέγγος και τον έβαζε να παίζει στις αυτοσχέδιες παραστάσεις που ανέβαζε.

       Το 1954 ο Βέγγος έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία “Μαγική πόλη” του Νίκου Κούνδουρου. Την περίοδο εκείνη εμφανίστηκε με μικρούς ρόλους σε σπουδαίες  ταινίες της εποχής, όπως “Ο δράκος”, “Διακοπές στην Αίγινα”, “Ο Ηλίας του 16ου”, “Ποτέ την Κυριακή” και άλλες.

       Επειδή δεν είχε σπουδάσει υποκριτική, δεν είχε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού από κάποια Σχολή, γι΄αυτό το 1959 έδωσε εξετάσεις σε μια ειδική επιτροπή, η οποία του έδωσε την άδεια “ως εξέχον ταλέντο”.

       Ο πρώτος  μεγάλος κινηματογραφικός του ρόλος ήταν το 1960 στην ταινία “Οι δοσατζήδες”, όπου έπαιζε μαζί με τον αξέχαστο Νίκο Σταυρίδη. Στα επόμενα χρόνια πρωταγωνίστησε σε πάρα πολλές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις παίζοντας τον αεικίνητο και νευρικό, χαρακτήρα που τον καθιέρωσε στις ταινίες του.

       Το 1964 ίδρυσε την δική του εταιρεία παραγωγής, ΘΒ-Ταινίες Γέλιου, γιατί ήθελε να γυρνά ταινίες με απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία. Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες Πάνο Γλυκοφρύδη και Ερρίκο Θαλασσινό και κάποιες φορές σκηνοθέτησε ο ίδιος, προσδίδοντας πολιτική χροιά στις ταινίες του. Παρά την μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία που είχαν οι ταινίες του, η εταιρεία του οδηγήθηκε στην οικονομική καταστροφή. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η εταιρεία απέκτησε μεγάλα χρέη. Ο Βέγγος βρέθηκε σε αδιέξοδο. Για να ξεπληρώσει τα χρέη του αναγκάστησε να πουλήσει το μοναδικό περιουσικό στοιχείο που είχε, ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη, όπου διέμενε με την σύζυγο του και τους δυο τους γιούς.

      Το 1971, η ερμηνεία του στην ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη, “Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;” γοητεύει κοινό και κριτικούς, χαρίζοντας του το βραβείο α΄ανδρικού ρόλου. Ένα χρόνο μετά κερδίζει ξανά το βραβείο α΄ανδρικού ρόλου με την ερμηνεία του στην ταινία “Θανάση, πάρε το όπλο σου”.

       Την δεκαετία του ΄80 αποσύρεται από τον κινηματογράφο. Το 1995 όμως επανέρχεται, συμμετέχοντας στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου “Το βλέμμα του Οδυσσέα”. ‘Ενα χρόνο αργότερα συγκλονίζει με την ερμηνεία του στην ταινία “Όλα είναι δρόμος”, του Παντελή Βούλγαρη. Η τελευταία του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη ήταν στην ταινία “Ψυχή Βαθιά”, του Παντελή Βούλγαρη (2009).

      Ο μεγάλος μας κωμικός ήταν ο απόλυτος λαϊκός κινηματογραφικός ήρωας, ήταν ο δικός μας άνθρωπος, πάντα σεμνός και με πολιτική συνείδηση, εργάστηκε σκληρά σε όλη του την ζωή για να επιβιώσει.

      Ο Θανάσης Βέγγος απεβίωσε το 2011 και οι δικοί του άνθρωποι τον αποχαιρέτησαν σε μια σεμνή τελετή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X