Ο Προβοκάτορας

Οι παλαβομάρες των δημοσκοπήσεων

Οι παλαβομάρες των δημοσκοπήσεων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Αν καθίσει κανείς και μελετήσει τις δημοσκοπήσεις. Ιδίως δε αν εξετάσεις τις διαφορές ανάμεσα στο θεμελιώδη μεγέθη και στις πολιτικές αποτυπώσεις θα έχει την τάση να κάνει λόγο για παλαβομάρες. Ο ανορθολογισμός είναι τόσο προφανής, που βάζει σε πειρασμό τους καχύποπτους να μιλήσουν ακόμα και για “πειραγμένες”  δημοσκοπήσεις.

Ενα τέτοιο φαινόμενο το συναντάμε στην τελευταία δημοσκόπηση της  Alco. Τί παρατηρούμε λοιπόν; Η δυσαρέσκεια των πολιτών από την πανδημία σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του Νοεμβρίου αυξήθηκε αλματωδώς. Από το 54% οι δυσαρεστημένοι εξακοντίστηκαν στο 63%, μία άνοδος πολύ μεγάλη και πολύ ενδεικτική για την κατάρρευση του κυβερνητικού αφηγήματος για την πολιτική στην πανδημία.

Την ίδια στιγμή εκείνοι που δηλώνουν ικανοποιημένοι μειώθηκαν κατά 2%. Δηλαδή η συνολική διαφορά είναι 11 εκατοστιαίες μονάδες. Και αναφερόμαστε στο πρόβλημα που ανησυχεί περισσότερο τους πολίτες. Με 47% καταλαμβάνει την πρώτη θέση με δεύτερη την ακρίβεια που θεριεύει με 40%.

Θα περίμενε κανείς με τέτοια επιδείνωση να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Και ποιος είναι υπ΄ αριθμόν ENA υπεύθυνοςq Φαντάζομαι πως όλοι θα συμφωνούν ότι είναι ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Συνεπώς αυτή ακριβώς η δυσαρέσκεια θα έπρεπε λογικά να έχει αντανάκλαση και σε μετρήσεις που αφορούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αμ δε. Φαίνεται πως, όπως επανειλημμένα έχουμε γράψει στον eretikos.gr οι Ελληνες είμαστε μαζόχες κι΄ αντί να τιμωρήσουμε τον υπεύθυνο, τον επιβραβεύουμε. Ναι, ναι καλά διαβάσατε τον επιβραβεύουμε αφού στην ερώτηση “ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα” το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη αυξάνεται κατά μία εκατοστιαία μονάδα από το 37% στο 38%.

Γίνεται δηλαδή της παλαβομάρας το…κάγκελο από τους μαζόχες.

Ο Προβοκάτορας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X