Ο Σαββίδης αγόρασε την ΣΕΚΑΠ το 2013 έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ

Με αφορμή την εξαγορά των τριών εταιρειών του Ιβάν Σαββίδη Donskoy Tabak, Pereslavl-Tabak και ΣΕΚΑΠ στον ιαπωνικό κολοσσό JTI, για 1,6 δισ. δολαρίων, θυμηθήκαμε ότι το 2013 ο Ιβάν Σαββίδης αγοράζει την ΣΕΚΑΠ μέσω της εταιρείας του «Ντανσκόη Ταμπάκ» έναντι 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ενώ γινόταν έντονα λόγος εκείνη την εποχή για ξεπούλημα της ΣΕΚΑΠ, η οποία ταυτίστηκε και με το τέλος των συνεταιριστικών εργοστασίων στη Ξάνθη, ανοίγοντας πλέον το δρόμο για τον πλήρη έλεγχο της αγοράς τσιγάρου από τις μεγάλες ιδιωτικές καπνοβιομηχανίες, που μέχρι πρότινος ανταγωνιζόταν η ΣΕΚΑΠ προστατεύοντας παράλληλα και τους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο του 2013 το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ, μέσω της συναλλαγής με τους βασικούς μετόχους της επιχείρησης (ATE BANK και ΣΕΚΕ), η ιδιοκτησία η ιδιοκτησία μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Donskoy Tabak η οποία ανήκει στον όμιλο Agrokom του Ιβάν Σαββίδη.

Το ποσό της συναλλαγής ανήλθε στα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε ενημερωτική εκδήλωση τον Ιούλιο του 2106, οι επικεφαλής της βορειοελλαδίτικης καπνοβιομηχανίας τόνισαν πως από το 2013 έως το 2015, η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη της επιχείρησης ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενης και της επένδυσης του νέου εξοπλισμού το οποίο κόστισε περίπου 4,2 εκατ, ευρώ, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 25 εκατ. ευρώ και όλες όλες οι υποχρεώσεις απέναντι από τις τράπεζες, προμηθευτές και αγρότες της ΣΕΚΕ έχουν εκπληρωθεί.

  • Ενώ μία από τις μεγαλύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες της χρονιάς πέτυχε η ρωσική καπνοβιομηχανία Donskoy Tabak του Ιβάν Σαββίδη, σήμερα:

Εξαγοράστηκε από την ιαπωνική Japan Tobacco με τίμημα 90 δισεκατομμύρια ρούβλια ( περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια), μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν περίπου έναν χρόνο.

Η Donskoy Tabak είναι η τέταρτη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Ρωσίας, με σήματα όπως Donskoy Tabak, Kiss και Play και κατέχει το 7% του μεριδίου της ρωσικής αγοράς.

Με τη συμβολή της, η Japan Tobacco στοχεύει να κατακτήσει το 40% της αγοράς της Ρωσίας.

Η εξαγορά αναμένεται να ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2018, αφού πρέπει να λάβει «πράσινο φως» από τις εθνικές αρχές ανταγωνισμού.

«Η εξαγορά αυτή αποδεικνύει τη δέσμευσή μας να ενισχύσουμε την πρώτη θέση μας στην αγορά της Ρωσίας. Για αρκετά χρόνια, η αγορά αυτή αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των κερδών του Ομίλου μας» δήλωσε ο Πρόεδρος παγκόσμιων επιχειρήσεων καπνού του ομίλου Japan Tobacco, Μουτσούο Ιβάι.

Στην Ελλάδα, η JTI, μέλος του Ομίλου Εταιρειών Japan Tobacco, διαθέτει τα προϊόντα της στην αγορά από τη δεκαετία του ’80 και σήμερα κατέχει μερίδιο αγοράς 22,7%.  Η JTI Hellas έχει παράλληλα και την ευθύνη των αγορών της Κύπρου και της Μάλτας, ενώ απασχολεί περισσότερους από 100 εργαζόμενους.

Η εταιρεία συνεισφέρει περίπου το 1,5% των συνολικών φορολογικών εσόδων της χώρας (το 2017: 640 εκατομμύρια ευρώ από ΕΦΚ & ΦΠΑ καπνού), ενώ υποστηρίζει και την τοπική οικονομία αγοράζοντας το 25% της συνολικής εγχώριας παραγωγής καπνού.

Η εξαγορά της ΣΕΚΑΠ καταδεικνύει τη δέσμευση της JTI για την Ελλάδα και ενισχύει τη δεύτερη θέση της εταιρείας στην αγορά, με επιπλέον μερίδιο αγοράς 3%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ