Οικονομία

Ανεβαίνουν οι ευρωαγορές λίγο πριν τους νέους δασμούς ΗΠΑ – Κίνας!

Ανεβαίνουν οι ευρωαγορές λίγο πριν τους νέους δασμούς ΗΠΑ – Κίνας!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με ανοδική τροχιά κινούνται οι ευρωαγορές στις συναλλαγές της Πέμπτης, 05.07.2018, λίγο πριν την περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας με την υιοθέτηση νέων μέτρων στο εμπόριο.

Οι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εξαγωγές 34 δισ. δολ. που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση Τραμπ μπαίνουν σε ισχύ αύριο με το Πεκίνο να προειδοποιεί για άμεσα αντίποινα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ενδώσει στις απειλές των ΗΠΑ.

Τα κινεζικά αντίποινα θα μπουν σε ισχύ αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Πεκίνο.

Στα μέσα του προηγούμενου μήνα ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επιπλέον δασμούς 25% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας $50 δισ. Αυτό θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, με τα $34 δισ. να μπαίνουν σε ισχύ αύριο και τα $16 δισ. αργότερα.

Στην Ευρώπη, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες ότι θα “καταβληθεί κάθε προσπάθεια” για να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος της Ε.Ε. με τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το capital.gr, οι δηλώσεις της ήρθαν ενώ ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία πραγματοποίησε την Τετάρτη συναντήσεις με τους επικεφαλής των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η υιοθέτηση νέων δασμών στον κλάδο.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,4% στις 381,57 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 1% στις 12.435,82 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,7% στις 5.361,38 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει μικρότερα κέρδη 0,25% στις 7.592,22 μονάδες.

Συνεχίζουν πτωτικά οι ασιατικές αγορές, με φόντο τους δασμούς

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 1,1% στις 21.930,11 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται σε ποσοστό 0,9% στις 9.841,40 μονάδες.

Στο ταμπλό ξεχωρίζει ο τίτλος της Glencore με άλμα 2,3% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε επαναγορές ιδίων μετοχών αξίας έως $1 δισ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X