Οικονομία

Ανοδος του ΑΕΠ κατά 2,7% το δεύτερο τρίμηνο

Ανοδος του ΑΕΠ κατά 2,7% το δεύτερο τρίμηνο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανοδο του ΑΕΠ κατά 2,7% κατέγραψε η οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενώ αυξήθηκε κατά 1,3% έναντι του α΄ τριμήνου του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ειδικότερα, με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σε όρους όγκου, κατά το 2ο τρίμηνο 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 1,3%, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2023, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 2,7%.

Η άνοδος του ΑΕΠ του β΄ τριμήνου και συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2023 είναι οριακά πάνω από τον πήχη του ετήσιου στόχου, που είχε θέσει η κυβέρνηση και αποτυπώνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Ο ετήσιος στόχος για τη μεταβολή του ΑΕΠ το 2023 είναι στο 2,3% και ήδη στο πρώτο εξάμηνο η ανάπτυξη τρέχει με ρυθμό 2,4%.

Για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος θα πρέπει το ΑΕΠ κατά το β’ εξάμηνο του έτους να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 2,3% κατά μέσο όρο.

Παραδοσιακά, στην Ελλάδα το καθοριστικό τρίμηνο για το ΑΕΠ είναι το γ’ τρίμηνο το οποίο λόγω του τουρισμού είναι το καλύτερο. Αν ο τουρισμός δώσει την ισχυρή ώθηση που περιμένουν στην κυβέρνηση, τότε είναι εφικτή η επίτευξη του στόχου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X