Επιλογές

Αποζημίωση σε καταναλωτές και επιχειρήσεις για τη ζημιά από τα καρτέλ

Αποζημίωση σε καταναλωτές και επιχειρήσεις για τη ζημιά από τα καρτέλ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ερχεται μεγαλύτερη προστασία σε καταναλωτές και επιχειρήσεις από τα καρτέλ και πιο συγκεκριμένα τις παραβιάσεις του ανταγωνισμού. Οσοι ζημιώνονται δεν θα διεκδικούν μόνο αποζημίωση για τη ζημιά που έχουν υποστεί, αλλά και για τα διαφυγόντα κέρδη.

Σύμφωνα με  νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, δικαίωμα πλήρους αποζημίωσης έχει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που έχει υποστεί ζημιά από τα καρτέλ. Το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα άσκησης αγωγής αποζημιώσεων τόσο σε εκείνους δηλαδή που αγοράζουν απευθείας προϊόντα ή υπηρεσίες από τις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τον δίκαιο ανταγωνισμό, όσο και σε εκείνους που αγοράζουν προϊόντα ή υπηρεσίες από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις επόμενες βαθμίδες της αλυσίδας εφοδιασμού.

Αναφορικά με την αποζημίωση, αυτή περιλαμβάνει τη θετική ζημία αλλά και τα διαφυγόντα κέρδη, καθώς και τόκους. H θετική ζημία αφορά στη διαφορά μεταξύ της πράγματι καταβληθείσας τιμής και της υποθετικής τιμής αγορά. Δηλαδή η τιμή που θα υπήρχε χωρίς τον περιορισμό του ανταγωνισμού, ενώ διαφυγόν κέρδος υφίσταται ο ζημιωθείς, εφόσον η τεχνητή αύξηση της τιμής οδήγησε σε μείωση της ζήτησης των προϊόντων.

Σημειώνεται ότι η ευθύνη σε αποζημίωση είναι ανεξάρτητη από το αν μια αρχή ανταγωνισμού έχει ήδη διαπιστώσει την ύπαρξη παράβασης. Ο παραβάτης οφείλει επιπλέον τόκο για το διάστημα από την πρόκληση της ζημίας έως την καταβολή της αποζημίωσης.

Δικαστήριο θα εκτιμά τη ζημιά από τα καρτέλ

Το δικαστήριο έχει την εξουσία να εκτιμήσει το ύψος της ζημιάς.  Για το σκοπό αυτό λαμβάνει υπόψη το είδος και την έκταση της παράβασης. Επίσης συνεκτιμά  τη δέουσα επιμέλεια που επέδειξε ο ενάγων στη συγκέντρωση και αξιοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων.

Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι στο Πρωτοδικείο Αθηνών συνιστάται ειδικό τμήμα, το οποίο θα εκδικάζει τις σχετικές υποθέσεις. Επίσης, ειδικό τμήμα δημιουργείται και στο Εφετείο Αθηνών το οποίο θα εκδικάζει τις εφέσεις. Σε αυτά θα τοποθετηθούν δικαστές με εξειδίκευση στο δίκαιο του ανταγωνισμού και στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το βάρος της απόδειξης της ζημιάς τη φέρει αυτός που υπέστη τη ζημία. Θα πρέπει να προσκομίζει διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία που να θεμελιώνουν το αίτημα αποζημίωσης.

Αν επικαλείται αποδεικτικά στοιχεία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του αντιδίκου ή τρίτου, το δικαστήριο μπορεί να διατάξει την προσκόμισή τους. Αν ο διάδικος ή τρίτος δεν προσκόμισε στοιχεία ή κατέστρεψε αυτά ή δεν συμμορφώθηκε με διάταξη δικαστικής απόφασης τιμωρείται. Του επιβάλεται χρηματική ποινή 50.000-100.000 ευρώ. Το ποσό μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X