Οικονομία

Ασιατικές αγορές: Πτωτικές τάσεις στη σκιά του κορονοϊού

Ασιατικές αγορές: Πτωτικές τάσεις στη σκιά του κορονοϊού
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στα… κόκκινα κινούνται σήμερα, Δευτέρα 30.03.2020, οι βασικές ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να συνεχίζουν να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού σε παγκόσμια κλίμακα, η οποία προς το παρόν δεν δείχνει σημάδια ύφεσης.

Πώς κινούνται οι ασιατικές αγορές

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 2,01%, στις 18.999 μονάδες, με τη μετοχή του ομίλου Softbank Group να πραγματοποιεί “βουτιά” 6,25%, ενώ ο νοτιοκορεατικός KOSPI υποχωρεί οριακά κατά 0,06%, παρά την ανακοίνωση μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τη Σεούλ.

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ “χάνει” 0,59%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai υποχωρεί κατά 0,88 και ο Shenzhen κατά 1,70%. Στην Ταϊβάν, ο Taiwan Weighted έκλεισε με απώλειες 0,72%.

Στην Αυστραλία, αντίθετα, ο S&P/ASX 200 πραγματοποίησε “άλμα” 7%, μετά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για νέα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης στην οικονομία, ενώ ανοδικά κατά 1,70% κινήθηκε στη Νέα Ζηλανδία και ο DJ New Zealand.

Η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού έχει πλέον αγγίξει τα 720.000 καταγεγραμμένα κρούσματα και έχει κοστίσει τουλάχιστον 33.925 ζωές ανά τον πλανήτη, με βάση τα τελευταία στοιχεία  του John Hopkins University. Οι αγορές διακρίνονται τις τελευταίες εβδομάδες από τεράστια μεταβλητότητα και αστάθεια, με κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να προχωρούν σε πρωτοφανή μέτρα – πακέτα τόνωσης των οικονομιών, προκειμένου οι τελευταίες να αντιμετωπίσουν το “σοκ” και τις διαταραχές που έχει προκαλέσει η εξάπλωση της ασθένειας.

Τα… ερωτήματα

“Το μεγάλο ερώτημα για τις αγορές είναι κατά πόσον τα τεράστιου όγκου μέτρα τόνωσης της οικονομίας ανά την υδρόγειο θα αποδειχθούν αρκετά προκειμένου να στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία, ώστε η τελευταία να αντέξει το οικονομικό σοκ από τα μέτρα περιορισμού που έχουν ληφθεί για τον κορονοϊό”, σημειώνει ο Rodrigo Catril, στέλεχος νομισματικής στρατηγικής της National Australia Bank, σε σημείωμά του.

“Προκειμένου να απαντήσει κανείς σε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει να γνωρίζει την πλήρη έκταση αυτών των μέτρων περιορισμού, αλλά και τον ορίζοντα διάρκειάς τους”, συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι οι αγορές “πιθανότατα θα παραμείνουν στη φάση της έντονης μεταβλητότητας” μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ανάλογη άποψη εκφράζει και ο Gareth Nicholson, στέλεχος της Bank of Singapore, ο οποίος δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC ότι πρέπει να παραμείνουμε “προσεκτικοί προς το παρόν, μέχρι να υπάρξει κάποιου είδους ξεκαθάρισμα στο τοπίο σχετικά με τον ιό”.

Στο επιχειρηματικό πεδίο, στην κερδοφορία επέστρεψε η κινεζική ZTE Corp. το 2019 χάρη στην αύξηση των εσόδων από το δίκτυο των αερομεταφορέων αλλά και από τις εγχώριες και διεθνείς δραστηριότητες.

Τα καθαρά κέρδη της κινεζικής κατασκευάστριας εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών αυξήθηκαν στα 5,15 δισ. κινεζικά γουάν για το έτος ($725,7 εκατ.). Το 2018 η ZTE είχε καταγράψει ζημιές 6,98 δισ. γουάν εξαιτίας των προστίμων από τις ΗΠΑ.

Τα λειτουργικά έσοδα για το έτος αυξήθηκαν 6,1% στα 90,74 δισ. κινεζικά γουάν.

Η εταιρεία ανέφερε ότι το ακαθάριστο μικτό κέρδος για το 2019 διαμορφώθηκε στο 37,2%, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 4,3 ποσοστιαίες μονάδες από το 2018.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X