Οικονομία

Αυτή είναι η λύση αν “ναυαγήσει” το σχέδιο για τις αντικειμενικές

Αυτή είναι η λύση αν “ναυαγήσει” το σχέδιο για τις αντικειμενικές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, πήρε την απόφαση να δώσει μια “εναλλακτική” για τις αντικειμενικές. Σγκεκριμένα, συγκρότησε τριμελή Επιτροπή που θα εισηγείται τις τιμές εκκίνησης των ακινήτων σε περίπτωση αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού τους από τις επιτροπές των περιφερειών και τους εκτιμητές.

Η Επιτροπή αποτελείται από έναν Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ως Πρόεδρο, την επικεφαλής της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας και την επικεφαλής της Διεύθυνσης Εφαρμογής Φορολογίας Κεφαλαίου και Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ.

Ουσιαστικά η τριμελής επιτροπή θα αναλάβει να προσδιορίσει τη φορολογητέα αξία των ακινήτων σε περιπτώσεις που οι τιμές εκκίνησης δεν είναι εφικτό να βγουν από τις επταμελείς περιφερειακές επιτροπές και τους εκτιμητές ακινήτων. Δικλείδα ασφαλείας για τις αντικειμενικές δηλαδή.

Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ: 39 ερωτήσεις – απαντήσεις για το πρόγραμμα

Οι επιτροπές και ο Νόμος για τις αντικειμενικές

Σημειώνεται πως βάσει του νόμου σε κάθε περιφερειακή ενότητα συστήνεται επταμελής πρωτοβάθμια επιτροπή η οποία αποτελείται από έναν υπάλληλο της αρμόδιας κτηματικής υπηρεσίας της γενικής γραμματείας δημόσιας περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, έναν υπάλληλο της ΑΑΔΕ, έναν μηχανικό της υπηρεσίας δόμησης του Δήμου, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκονται τα ακίνητα, έναν εκπρόσωπο της συντονιστικής επιτροπής συμβολαιογραφικών συλλόγων Ελλάδας, έναν εκπρόσωπο του Κτηματολογίου, έναν εκπρόσωπο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και έναν πιστοποιημένο εκτιμητή, εγγεγραμμένο στο μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών στο πεδίο των ακινήτων του υπουργείου οικονομικών, ως μέλη, με τους αναπληρωτές τους.

«Καλύτερα η Uber να μην είναι το μέλλον της εργασίας»

Οι εν λόγω επιτροπές συγκροτούνται κανονικά με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, μετά από πρόταση των αρμόδιων φορέων και καθήκοντα εισηγητή ασκεί ο πιστοποιημένος εκτιμητής. Ωστόσο, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχουν επικρατήσει με τα σφικτά χρονοδιαγράμματα του Μνημονίου αυτές οι επιτροπές δεν συγκροτήθηκαν και ο προσδιορισμός των 10.000 τιμών εκκίνησης δόθηκε κατευθείαν σε 700 περίπου πιστοποιημένους εκτιμητές.

Κατά το νόμο σε περίπτωση αδυναμίας ασφαλούς προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης αρμόδια να εισηγηθεί τις τιμές εκκίνησης καθίσταται η Τριμελής Επιτροπή που συγκρότησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X