Οικονομία

Αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα σημαντική αύξηση των βασικών της επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης  (0,75%) προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στην Φρανκφούρτη.

Κατά συνέπεια, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 2,00%, 2,25% και 1,50% αντιστοίχως, με ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου 2022.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, είχε αυξήσει τα βασικά της επιτόκια κατά 0,75% επίσης,  συνεχίζοντας την προσπάθεια να μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις, με το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας να επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για χρήση όλων των μέσων που έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ υπογραμμίζεται πως με αυτήν την τρίτη στη σειρά σημαντική αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς την άρση της διευκολυντικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, ενώ σημειώνεται πως οι αυξήσεις στα επιτόκια θα συνεχιστούν ούτως ώστε να διασφαλίσει την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Παράλληλα, σημειώνεται πως το Διοικητικό Συμβούλιο θα στηρίξει τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων πολιτικής στην εξέλιξη των προοπτικών για τον πληθωρισμό και την οικονομία, ακολουθώντας μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση.

Όπως αναφέρει η Τράπεζα, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υπερβολικά υψηλός και θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός της ζώνης του ευρώ ανήλθε σε 9,9%. Τους τελευταίους μήνες, η αλματώδης αύξηση των τιμών της ενέργειας και των ειδών διατροφής, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και η ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία έχουν συμβάλει στη διεύρυνση των πιέσεων στις τιμές και στην άνοδο του πληθωρισμού. Η νομισματική πολιτική του Διοικητικού Συμβουλίου επιδιώκει να μειώσει τη στήριξη της ζήτησης και να αποτρέψει τον κίνδυνο επίμονης μετατόπισης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X