Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αδύναμη προσπάθεια ανάκαμψης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αδύναμη προσπάθεια ανάκαμψης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Να ανακάμψει από το πενθήμερο πτωτικό σερί προσπαθεί σήμερα, Τρίτη 11.12.2018, το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πώς κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών

Χωρίς ωστόσο να μπορεί να εκδηλώσει την ορμή που χρειάζεται για να ανακτήσει το επίπεδο των 650 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,51% στις 641,43 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,59% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.679,82 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 1,15% στις 470,79 μονάδες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει να “κορύφωσε” τη μίνι διόρθωσή του στη χθεσινή συνεδρίαση, υποχωρώντας από τις 659 μονάδες στις 3 Δεκεμβρίου στις 638 μονάδες χθες. Μέσα στις πέντε ημέρες της πτώσης έχασε 3,2%, με τον τραπεζικό δείκτη να έχει χάσει 9,40%. Μετά το τριήμερο ανοδικό ξέσπασμα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι ήταν αναμενόμενη η διόρθωση, εντούτοις τεχνικά η αγορά θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να αλλάξει υπέρ της ανόδου τα δεδομένα.

Η… Ευρώπη

Βέβαια, τη διόρθωση ενέτεινε και το αρνητικό διεθνές κλίμα, το οποίο σαφώς επηρέασε το ΧΑ. Σήμερα δέχεται κάποια υποστήριξη από την Ευρώπη, αφού οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται σε θετικό έδαφος, καθώς οι συζητήσεις για το εμπόριο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου φαίνεται να προχωρούν, ενώ παράλληλα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εξακολουθούν να παραμένουν οι εξελίξεις γύρω από το Brexit.

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» στο Brexit

Στο μεταξύ, το ΧΑ βρίσκεται σε διαδικασία αποτίμησης των επαφών που είχε η κυβέρνηση και οι εισηγμένες στη Νέα Υόρκη, στο συνέδριο της Capital Link. Εκεί ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επανάλαβε πολλές φορές την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει στη μέση ώστε να αποδείξει η κυβέρνηση, κυρίως στις αγορές στις οποίες θέλει να επιστρέψει, την βούλησή της να μείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της.

Κι ο… Τσακαλώτος

Από τη μεριά του, ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι στο άμεσο μέλλον θα γίνει η εξαγορά μέρους των δανείων με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Εξήγησε, δε, ότι θα υπάρχει σχέδιο το 2019 για την ταχύτερη αποπληρωμή ακριβών δανείων γενικότερα, ως μέρος του σχεδιασμού του ΟΔΔΗΧ. Διευκρίνισε, επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει τη μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις και πρόσθεσε ότι ενδιαφέρεται πιο πολύ για τον φόρο εισοδήματος.

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει κέρδη 2,18%, με τις Eurobank, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΟΛΠ, Βιοχαλκο, Εθνική, Grivalia και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, Τιτάν, ΟΤΕ, Φουρλής, Λάμδα και Μυτιληναίος, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ. Η Motor Oil χάνει 1,21%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X