Οικονομία

Διεθνείς αγορές: Τις παίρνει ο… τυφώνας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας!

Διεθνείς αγορές: Τις παίρνει ο… τυφώνας του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται σε… πόλεμο! Εμπορικό πόλεμο, μετά την απόφαση Τραμπ να επιβάλλει δασμούς και την… ετοιμότητα του Πεκίνου που έχει ήδη απαντήσει! Την αποτίμηση αυτού του πολέμου προσπαθούν να κάνουν οι επενδυτές. Κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στην έντονη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές.

Οι ΗΠΑ… το αρνούνται, η Κίνα απαντά ήδη!

Ο φόβος που επικρατεί είναι ότι, με την ταχύτητα με την οποία κλιμακώνεται η διένεξη, θα μετατραπεί σε κανονικό εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Στον απόηχο της κίνησης του Πεκίνου να επιβάλει υψηλούς δασμούς σε περισσότερα από 100 αμερικανικά προϊόντα, η Wall Street άνοιξε με απώλειες της τάξεως των 500 μονάδων για το Dow Jones, με δεικτοβαρείς τίτλους όπως Boeing να χάνουν σχεδόν 3%.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, όμως, στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις και η προσοχή στράφηκε στα θεμελιώδη, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να ανακάμψουν, κλείνοντας τελικά με θετικό πρόσημο.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones έκλεισε στις 24.264 μονάδες (+0,96%), ο S&P 500 στις 2.644 μονάδες (+1,16%) και ο Nasdaq στις 7.042 μονάδες (+1,45%).

“Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα” λέει ο Τραμπ αλλά… ποιος τον πιστεύει;

«Αυτό που βλέπουμε είναι κινήσεις ψυχολογίας, οι οποίες προκαλούν μεγάλες διακυμάνσεις, τις οποίες με τη σειρά τους κάποιοι τις εκλαμβάνουν σαν αγοραστικές ευκαιρίες» σχολίασε o Τζεφ Κίλμπεργκ της KKM Financial στο CNBC.

Χαμός και στις ευρωαγορές!

Νωρίτερα, τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν πτώση:  Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 7.034,01 μονάδες (+0,05%), στο Παρίσι ο CAC40 στις 5.141,80 μονάδες (-0,20%) και στη Φραγκφούρτη ο DAX διαμορφώθηκε στις 11.957,90 μονάδες (-0,37%) λόγω πτώσης του -ευαίσθητου στις εξαγωγές- κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Το Πεκίνο σχεδιάζει να επιβάλλει δασμούς έως και 25% σε 106 αμερικανικά προϊόντα, όπως στη σόγια, μετά την επισημοποίηση από την Ουάσινγκτον των σχεδίων για δασμούς ύψους 50 δισ. δολαρίων σε κινεζικά (κυρίως τεχνολογικά) προϊόντα.

Η σόγια είναι βασικό εξαγωγικό αγροτικό προϊόν των ΗΠΑ προς την Κίνα. Πέρυσι, οι αμερικανικές εταιρείες πούλησαν περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια σόγιας στις εταιρείες της Κίνας.

Η ανακοίνωση των αντιποίνων από το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, ύψους επίσης 50 δισ. δολαρίων, είχε άμεση αντανάκλαση στις αγορές, με τα παράγωγα του Dow Jones να υποχωρούν 438 μονάδες, στις 23.552 μονάδες.

Η σόγια και ο… Τραμπ

Τα συμβόλαια Μαΐου της Σόγιας υποχώρησαν στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο πάνω από 2%, ενώ ευαίσθητες στις εξαγωγές εταιρείες όπως Boeing σημείωσαν επίσης πτώση.

Οι επενδυτές στράφηκαν προς ασφαλέστερες επενδύσεις, όπως τα παράγωγα του χρυσού, με τα συμβόλαια Ιουνίου να ενισχύονται κατά 0,8% στα 1.347,60 δολάρια η ουγγιά.

Φάκελος ακίνητα! Αυτά είναι τα funds που… κάνουν «κουμάντο»!

Την ίδια ώρα, εκτεθειμένες στις εξελίξεις που θα λάβει η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας είναι πολλές αμερικανικές εταιρείες μεγάλη οικονομική έκθεση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι οι 20 πρώτες σε εξαγωγές προς την Κίνα αμερικανικές εταιρείες (μεταξύ των οποίων οι Apple, Intel, Qualcomm, Boeing, Cisco, Starbucks, Nike) έκαναν πωλήσεις 158,4 δισ. δολαρίων στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X