Οικονομία

ΔΝΤ: Η Ελλάδα ο δεύτερος μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου!

ΔΝΤ: Η Ελλάδα ο δεύτερος μεγαλύτερος οφειλέτης του Ταμείου!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Πέντε χώρες χρωστάνε σήμερα συνολικά 43,9 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ και η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οφειλέτης του οργανισμού.

Οι… κακοπληρωτές του ΔΝΤ

Πρόκειται για την Αργεντινή που έχει ανεξόφλητες οφειλές ύψους 12,7 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Ελλάδα με ανεξόφλητο χρέος 10,13 δισ. ευρώ. Τρίτος μεγαλύτερος οφειλέτης είναι η Ουκρανία με χρέος 8,93 δισ. ευρώ. Στην τέταρτη θέση είναι η Αίγυπτος που έχει ανεξόφλητες οφειλές ύψους 6.88 δισ. ευρώ και την πέμπτη θέση καταλαμβάνει το Πακιστάν με συνολικά ανεξόφλητα δάνεια ύψους 5,19 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση που θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Μπαλί της Ινδονησίας με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα παρουσιάσει στην κ. Λαγκάρντ τα σχέδια που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να εξοφληθεί πρόωρα μέρος των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Ταμείο.

Η αποπληρωμή

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής μέρους των δανείων του ΔΝΤ, καθώς και των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σύμφωνα με πληροφορίες προς το σκοπό αυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χρήματα από το «μαξιλάρι» διαθεσίμων (cash buffer) συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Σταθάκης: Εχουμε θησαυρό 1,2 τρισ. ευρώ

Το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν θα εξοφληθεί πλήρως σχετίζεται με τη γερμανική επιμονή για ενεργή ανάμιξη του ΔΝΤ στα ελληνικά πράγματα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Το καταστατικό του ΔΝΤ αναφέρει πως οι χώρες μέλη του Οργανισμού με εκκρεμή δάνεια προς το Ταμείο που υπερβαίνουν το 1,5 δισ. SDR, δηλαδή το 1,8 δισ. ευρώ, υπόκεινται σε μετα- προγραμματική παρακολούθηση (post-program monitoring), δηλαδή σε αυξημένη επιτήρηση που συνοδεύεται από μια ετήσια έκθεση προόδου στην οποία αξιολογούνται αναλυτικά η ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το Ταμείο, τα τρωτά σημεία της οικονομίας της και οι πιθανοί κίνδυνοι που διατρέχει. Αυτή η έκθεση δεν περιλαμβάνει μόνον τις συστάσεις πολιτικής του ΔΝΤ, αλλά αποκαλύπτει και το πώς ανταποκρίνονται οι Αρχές κάθε χώρας σε αυτές τις συστάσεις, ώστε οι αγορές να γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X