Οικονομία

Το Ecofin θα… μιλήσει για τα “κόκκινα δάνεια”

Το Ecofin θα… μιλήσει για τα “κόκκινα δάνεια”
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) στις Βρυξέλλες, θα αξιολογήσει αύριο, Τρίτη 23/01/2018, την εφαρμογή του σχεδίου δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον τραπεζικό τομέα. Τα “κόκκινα δάνεια” παραμένουν μια… ανοιχτή πληγή τόσο για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες, όσο και για τον τομέα της οικονομίας, ο οποίος “βλέπει” αυτή την… μαύρη τρύπα να μη… λέει να κλείσει!

Το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια

Στις 11 Ιουλίου 2017 το Ecofin είχε εγκρίνει σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα.

«Επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα»

Το εν λόγω σχέδιο σκιαγραφούσε έναν συνδυασμό πολιτικών ενεργειών που θα συντελέσουν στη μείωση της σώρευσης μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στην ΕΕ, και στην αποτροπή της εμφάνισής τους στο μέλλον.

Οι αναγκαίες αλλαγές στις τράπεζες

Με βάση έκθεση εμπειρογνωμόνων, το Ecofin είχε τονίσει την ανάγκη για αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, για δράση όσον αφορά στην τραπεζική εποπτεία, στη μεταρρύθμιση των πλαισίων αφερεγγυότητας και είσπραξης οφειλών και στην ανάπτυξη δευτερογενών αγορών για επισφαλή στοιχεία ενεργητικού.

«Ήρεμη δύναμη» η Ευρώπη με το βλέμμα σε… Σουλτς και ΗΠΑ!

Τα σταθερά υψηλά επίπεδα «κόκκινων» δανείων συνιστούν πρόβλημα. Κι αυτό διότι αποτελούν τροχοπέδη στην κερδοφορία των τραπεζών. Ποια είναι η αιτία γι’ αυτό; Το διοικητικό κόστος, αλλά και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης για τις τράπεζες. Κι αυτό ενώ καθηλώνουν κεφάλαια τα οποία στηρίζουν μη παραγωγικά στοιχεία ενεργητικού. Ως αποτέλεσμα, εξασθενεί η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, αλλά και η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X