Οικονομία

ΕΕ: Κρίσιμες στιγμές στη Σύνοδο Κορυφής εν μέσω πανδημίας

ΕΕ: Κρίσιμες στιγμές στη Σύνοδο Κορυφής εν μέσω πανδημίας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε χθεσινή του συνέντευξη ανέφερε πως μπορεί τις επόμενες εβδομάδες ο κάθε υπουργός Οικονομικών της ΕΕ να έχει στη διάθεση του πρόσθετα εργαλεία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

Αυτό σε μεγάλο βαθμό θα καταδειχθεί σήμερα, στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, και στο οποίο θα εξεταστούν αφενός η πιθανότητα έκδοσης κορονο- ομολόγων, αφετέρου η χρήση της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Οι συζητήσεις στην ΕΕ

Σε σχέση με τον ESM η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών θα περιστραφεί γύρω από την πιστωτική γραμμή ενισχυμένων όρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και κατά πόσο μπορεί να επιστρατευθεί για τη στήριξη κρατών στη μάχη κατά της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup καταδείχθηκε πως όλοι αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της ύπαρξης της επιλογής της πιστωτικής γραμμής ενισχυμένων όρων, καθώς έκαστο κράτος της Ευρωζώνης θα μπορούσε να αντλήσει χρηματοδότηση έως και 2% του ΑΕΠ του από την ECCL.

Ο Νότος θέλει τη χρήση της ECCL να γίνει χωρίς προαπαιτούμενα

Ωστόσο, αυτό που πρέπει να εξετάσουν οι ηγέτες της ΕΕ είναι το με ποιους όρους θα μπορεί κάποιο κράτος να κάνει χρήση της ECCL, δεδομένου ότι η Συνθήκη του ESM συνοδεύει τη σχετική πιστωτική γραμμή με Μνημόνιο και προαπαιτούμενα. Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θέλουν η χρήση της ECCL να γίνει χωρίς προαπαιτούμενα. Οι χώρες του Βορρά θέλουν η χρήση της πιστωτικής γραμμής να γίνει με όρους.

Δραματικός Σταϊκούρας: «Βυθίζεται σε ύφεση 1%-3% φέτος η Ελλάδα»!

Το άλλο θέμα που θα εξετασθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες είναι η δημιουργία ενός εργαλείου κοινού χρέους, των κορονο- ομολόγων, προκειμένου να ξεπερασθούν αδυναμίες σε επίπεδο χρηματοδότησης και πιθανά προβλήματα ρευστότητας. Χθες εννέα ηγέτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έστειλαν επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας τη δημιουργία κορονο-ομολόγων, ώστε να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Η επιστολή Μητσοτάκη και άλλων ηγετών στην ΕΕ

Με την επιστολή τους οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Εμανουέλ Μακρόν, Πέδρο Σάντσεθ, Αντόνιο Κόστα, Σόφι Βίλμες, Λίο Βαράντκαρ, Ξαβιέ Μπέτελ και Γιάνεζ Γιάνσα ζήτησαν την ενεργοποίηση όλων των κοινών δημοσιονομικών εργαλείων για να υποστηριχθούν οι εθνικές προσπάθειες και να διασφαλιστεί η οικονομική αλληλεγγύη, ειδικά μέσα στην ευρωζώνη. Επεσήμαναν δε την ανάγκη, «να εργαστούμε για ένα εργαλείο κοινού χρέους το οποίο θα εκδοθεί από ευρωπαϊκό θεσμό για να βρεθεί χρηματοδότηση στις αγορές, στην ίδια βάση και προς όφελος όλων των χωρών μελών διασφαλίζοντας έτσι τη σταθερή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για τις πολιτικές που απαιτούνται προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία».

Σήμερα θα καταδειχθεί το σε ποιο βαθμό και οι λοιπές χώρες της ευρωζώνης έχουν την ίδια ανησυχία για τις διαστάσεις του φαινομένου και τις επιπτώσεις της πανδημίας στην πραγματική οικονομία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X