Οικονομία

Εκπτώσεις είπατε; Πτώση τζίρου για 9 στις 10 επιχειρήσεις στην Αθήνα!

Εκπτώσεις είπατε; Πτώση τζίρου για 9 στις 10 επιχειρήσεις στην Αθήνα!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία για τις εκπτώσεις αναφέρονται στην εξαμηνιαία έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στην οποία συμμετείχαν 412 επιχειρήσεις. Ειδικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία 87,2% των εμπόρων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι το 2022 είχε χειρότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, ενώ ένα ισχνό ποσοστό του 10,9% δήλωσε καλύτερο ή ίδιο τζίρο.

Η πλειοψηφία των καταστημάτων του δείγματος, 7 στα10, ανήκουν στην κατηγορία Ένδυση -Υπόδηση – Αξεσουάρ – Αθλητικά είδη, που έχουν πρωτεύοντα ρόλο στην εκπτωτική περίοδο. Τα αποτελέσματα αποτυπώνουν έντονα την κατάσταση ανασφάλειας που επικρατεί στην αγορά, που το διεθνές περιβάλλον, η έλλειψη ρευστότητας, η άνοδος του κόστους ενέργειας και μεταφορών σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, επισημαίνεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών.

Ειδικά ο τζίρος των καταστημάτων του κέντρου της Αθήνας επλήγη ανεπανόρθωτα από την έξαρση της μετάλλαξης Όμικρον και η επισκεψιμότητα των καταναλωτών με τα ΜΜΜ είναι πολύ μικρή, για το λόγο αυτό η ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει μεσοσταθμικά μεγαλύτερη πτώση τζίρου στο κέντρο σε σχέση με τις αγορές εκτός Δ. Αθηναίων, τονίζεται στην έρευνα.
1 στους 3 δηλώνει αισιόδοξος

Παρόλη την αποκλιμάκωση των μέτρων κατά του covid 19, η περιρρέουσα παγκόσμια κατάσταση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το εγγύς μέλλον

Οι απαντήσεις που αναφέρονται στις προσδοκίες για το επόμενο εξάμηνο είναι μοιρασμένες, 1 στους 3 δηλώνει αισιόδοξος και αντίστοιχα στην ίδια αναλογία οι ερωτηθέντες δηλώνουν απαισιόδοξοι. Η αβεβαιότητα γίνεται ολοφάνερη από το 22,6% που δήλωσε πως δεν μπορεί να εκτιμήσει την κατάσταση και αδυνατούν να προγραμματίσουν ακόμα και τις αγορές τους.

Επίσης απ’ την έρευνα προκύπτει πως το 70,1% των ερωτηθέντων θέλουν την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Το 18,9% θέλει τη διατήρηση τους και το 10,9% δεν παίρνει θέση.
Στο ζήτημα της ασφάλειας, τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η κατάσταση απέχει από την κατάσταση που επικρατούσε στη προ πανδημίας εποχή. Μάλιστα η ανασφάλεια δείχνει να είναι εντονότερη στις περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, είναι λιγότερο έντονη στις συνοικιακές αγορές και ανεπαίσθητη στις αγορές εκτός του δήμου Αθηναίων.

Φορολοταρία Ιανουαρίου: Έγινε η κλήρωση – Δείτε αν κερδίσατε

Για άνευ προηγουμένου αποτελέσματα, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για άρση όλων των περιορισμών στο εμπόριο. «Απαιτούμε τώρα την άρση όλων των περιορισμών και την επαναφορά της κανονικότητας στην αγορά, με ταυτόχρονη στήριξη ώστε να μην βρεθούμε εμπρός στα λουκέτα που αποφύγαμε με τα σωστά μέτρα που ελήφθησαν την κρίσιμη περίοδο, ελπίζοντας ότι σύντομα θα εισέλθουμε επιτέλους σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης», τόνισε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X