Οικονομία

Ελαιόλαδο: Αλμα στα 17 ευρώ το λίτρο – Αύξηση… 212% σε 14 μήνες!

Ελαιόλαδο: Αλμα στα 17 ευρώ το λίτρο – Αύξηση… 212% σε 14 μήνες!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Είδος πολυτελείας έγινε ήδη το ελαιόλαδο το οποίο συνεχίζει να ακριβαίνει. Η τιμή του λίτρου  έχει φτάσει ήδη τα 17 ευρώ…

Σύμφωνα μάλιστα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρωνα Χιλετζάκη, θα φτάσει ακόμη και τα 20 ευρώ.

 

Το άλμα στις τιμές του ελαιολάδου σοκάρει καθώς τους τελευταίους 14 μήνες έχει σημειώσει αύξηση… 212%!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, πρόκειται για ράλι τιμών που έχει ξεκινήσει από το 2022.

 

Αναλυτικά, από το φθινόπωρο του 2022, οι τιμές ακολουθούν την εξής ανοδική πορεία:

  • 5,45-5,75 ευρώ ανά λίτρο το φθινόπωρο του 2022
  • 6-6,4 ευρώ ανά λίτρο τον Ιούλιο του 2023
  • 9,5-12 ευρώ ανά λίτρο τον Αύγουστο του 2023

 

  • 12-15 ευρώ ανά λίτρο τον Νοέμβριο του 2023
  • 16-17 ευρώ ανά λίτρο τον Ιανουάριο του 2024

Οι αιτίες αύξησης της τιμής του ελαιολάδου είναι πολλές. Συνδέεται σαφώς και με τη μικρότερη παραγωγή σε όλη τη Μεσόγειο, για λόγους που συνδέονται τόσο με τη φύση της ίδιας της παραγωγής (υπάρχουν διακυμάνσεις από έτος σε έτος), αλλά και με τις καιρικές συνθήκες και τις φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει την Ελλάδα, αλλά και την Ιταλία και την Ισπανία.



Ωστόσο κανείς δεν πρέπει να παραγνωρίσει τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, που είναι εμφανή σε όλο το φάσμα των βασικών προϊόντων διατροφής.

Ειδικά για το ελαιόλαδο, η πορεία των τιμών μέσα στο 2023 αποδεικνύει του λόγου το αληθές: Συγκρίνοντας την τιμή του λίτρου τον Ιούλιο με την τιμή του Αυγούστου, η ανατίμηση φτάνει το 100% για το ελαιόλαδο παραγωγής φθινοπώρου 2022-χειμώνα 2023.

 

Όσοι διέθεταν ποσότητες ελαιολάδου αύξησαν τις τιμές για το ίδιο προϊόν, που είχε ήδη παραχθεί, χωρίς να υπάρξει κανένας ουσιώδης έλεγχος από τις αρμόδιες αρχές.

Πλέον στην εξίσωση μπαίνει και η μειωμένη παραγωγή 2023-2024.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρωνα Χιλετζάκη, που μίλησε στο Mega, αυτή είναι μία από τις χειρότερες χρονιές σε επίπεδο παραγωγής, συνεπώς η αγορά θα αντιμετωπίσει ελλείψεις που θα πιέσουν περαιτέρω ανοδικά τις τιμές.

 

Όπως είπε, στο ελαιόλαδο από την Κρήτη υπάρχουν πωλήσεις στα 9,5 ευρώ και στην υπόλοιπη Ελλάδα στα 11,2 ευρώ, άρα, αν συνυπολογιστούν ΦΠΑ και άλλα κόστη, «ο καταναλωτής θα πληρώσει 17 ευρώ».

Τόνισε δε η τιμή του ελαιόλαδου θα φτάσει στο ράφι κοντά στα 20 ευρώ το λίτρο, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να περιορίσουν την κατανάλωσή του και να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

 

«Δυστυχώς αυτός είναι ο δικός μας μεγάλος προβληματισμός. Θα αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες. Οι καταναλωτές πλέον θα βγάλουν το λάδι από τη ζωή τους. Ήδη, είδαμε σε δημοσκόπηση στην Ισπανία ότι μειώθηκε η κατανάλωση κατά 85%», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X