Οικονομία

Ενέργεια: Τέλη καλοκαιριού λειτουργεί η μονάδα αερίου της Mytilineos

Ενέργεια: Τέλη καλοκαιριού λειτουργεί η μονάδα αερίου της Mytilineos
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ενέργεια: Προς τα τέλη του καλοκαιριού θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία η νέα υπερσύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου (CCGT) της Mytilineos, ισχύος 826 MW, συνεισφέροντας στην επάρκεια του ενεργειακού συστήματος.

Την ανακοίνωση έκανε ο Ντίνος Μπενρουμπή, γενικός διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου της Mytilineos, μιλώντας σήμερα στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Όπως είπε ο ίδιος, η μονάδα βρίσκεται εδώ και ένα μήνα σε δοκιμαστική λειτουργία. «Θα είναι το πιο αποδοτικό CCGT όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και έτσι σε μια περίοδο ένδειας φυσικού αερίου, θα είναι ο πιο φθηνός και αποδοτικός χρήστης».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις συνέπειες από την ουκρανική κρίση επισήμανε ότι επέφερε μια ανωμαλία που κανείς δεν προέβλεπε, ή αν προέβλεπε δεν προετοιμάστηκε. Οι αποφάσεις πλέον για επενδύσεις και συμβόλαια δεν στηρίζονται, παραδοσιακά, στα οικονομικά δεδομένα. Προηγείται το γεωπολιτικό. «Σε όλες τις αποφάσεις η ασφάλεια της τροφοδοσίας είναι πιο σημαντική από την τιμή», είπε.

Το φυσικό αέριο, σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή, αρχίζει να χάνει την καλή φήμη του ως μεταβατικό καύσιμο, λόγω κόστους. Ο φόβος κυριαρχεί στις παγκόσμιες αγορές, ο άνθρακας και ο λιγνίτης ξαναζωντανεύουν, χωρίς να συνοδεύονται από μείωση της τιμής του CO2, τα πυρηνικά γίνονται αποδεκτά και από φωνές που τα απέρριπταν ως τώρα.

Τις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας τις υφίστανται όχι μόνον νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και οι εταιρίες προμήθειας, ανέφερε ο κ. Μπενρουμπή, που προέβλεψε ότι η αποθήκευση ενέργειας θα πριμοδοτηθεί στο επόμενο διάστημα λόγω της τρέχουσας συγκυρίας.

Τον Νοέμβριο του 2023 το FSRU της Gastrade

Στο ίδιο πάνελ ο Κωστής Σιφναίος, Διευθυντής της Gastrade, του ομίλου Κοπελούζου, ανακοίνωσε ότι το FSRU της Αλεξανδρούπολης στόχος είναι να λειτουργεί τον Νοέμβριο του 2023, με δυνατότητα μεταφοράς προς τη ΝΑ Ευρώπη 5,5 δισ. κ.μ. αερίου. Η ποσότητα αυτή θα διπλασιαστεί, όπως είπε ο ίδιος, με το δεύτερο FSRU που σχεδιάζει στην ίδια περιοχή η εταιρία και το οποίο επιδιώκεται να είναι έτοιμο στα μέσα του 2024. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος για τις συγκεκριμένες υποδομές είναι η τεράστια ζήτηση για δέσμευση δυναμικότητας που καταγράφει ήδη η Gastrade.

Ο κ. Σιφναίος απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση των διασυνδέσεων φυσικού αερίου στην ΝΑ Ευρώπη στα επόμενα δύο χρόνια. «Να ανοίξουμε τον διάδρομο και πιο βόρεια, για να μπορούμε να εφοδιάζουμε και την Ουκρανία», είπε.

Επενδυτικό ενδιαφέρον και από παίκτες του εξωτερικού για το ελληνικό upstream

Από την πλευρά του, ο Άρης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση θα είναι μακροπρόθεσμη, συνεπώς, είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε τις εγχώριες πηγές ενέργειας για την ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας. «Δεν έχουμε πολυτέλεια να διαλέξουμε πηγές, τις χρειαζόμαστε όλες», πρόσθεσε.

Η ΕΔΕΥ θα συνεχίσει, είπε ο ίδιος, να εργάζεται εντατικά για την επιτάχυνση της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων και προέβλεψε ότι οι πρώτες γεωτρήσεις μπορούν να ξεκινήσουν σε 2-3 χρόνια.

«Αυτό θα το κάνουμε εκτός από τους υφιστάμενους επενδυτές πιθανόν και με νέους», ανέφερε ο κ. Στεφάτος, κάνοντας γνωστό ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και από άλλους παίκτες του εξωτερικού στον τομέα του upstream.

«Μεγάλες εταιρίες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, υπάρχει ενδιαφέρον στη διεθνή αγορά, είμαστε σε επαφή και θα συνεχίσουμε να μιλάμε μαζί τους», κατέληξε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X