Οικονομία

Επταετές ομόλογο: Στον «πάγο» η έκδοση! Αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές

Επταετές ομόλογο: Στον «πάγο» η έκδοση! Αναμένεται μετά τις ευρωεκλογές
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν «σίγουρο» θεωρείται πως θα έρθει αναβολή στην έκδοση για το επταετές ομόλογο για μετά τις Ευρωεκλογές. Μια έκδοση, η οποία αρχικά είχε προγραμματιστεί για την 7η Μαίου και έπειτα μετατέθηκε για την 14η του μήνα.

Οι εξελίξεις με το επταετές ομόλογο

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως με τις δεδομένες συνθήκες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δεν θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων.

Η αναβολή φέρεται να οφείλεται στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις  διεθνείς αγορές, αλλά και στην αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Η τελευταία αποδίδεται κυρίως στις προεκλογικές παροχές του Αλέξης Τσίπρα, οι οποίες δεν χαιρετίστηκαν από τους Θεσμούς.

Το κλίμα αυτό αποτρέπει το οικονομικό επιτελείο από την αρχική του απόφαση.

Κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης τα ελληνικά ομολόγα βρέθηκαν σε κλοιό ρευστοποιήσεων,κάτι που επιδείνωσε την επενδυτική ψυχολογία και οδήγησε σε πιέσεις τους τραπεζικούς τίτλους.

Φορολογικές δηλώσεις: Πρόστιμα μέχρι 500 ευρώ αν τις ξεχάσετε!

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έκλεισε στο 3,53%, ενώ απόδοση του πενταετούς ομολόγου εκτινάχτηκε στο 2,46%.

Να θυμίσουμε πως οι ελληνικές αρχές καθυστέρησαν τη νέα έκδοση επειδή αναμενόταν διόρθωση της απόδοσης μετά τη σημαντική αποκλιμάκωση τον τελευταίο μήνα. Η διόρθωση αυτή, όμως, δεν ήρθε, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει κοντά στα χαμηλά Απριλίου (3,28%).

Θυμίζεται ότι η προηγούμενη συγκρίσιμη έκδοση έγινε σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα, τον Φεβρουάριο 2018, με επιτόκιο 3,5%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X