Οικονομία

Eurobank: Αυτά σχεδιάζει για τα κόκκινα δάνεια το 2019 και το 2021

Eurobank: Αυτά σχεδιάζει για τα κόκκινα δάνεια το 2019 και το 2021
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Eurobank πέτυχε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 1,3 δισ. ευρώ το γ’ τρίμηνο του έτους και κατά 2,4 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο. Έτσι, μείωσε τον συντελεστή που αφορά στα κόκκινα δάνεια κατά 1,7 ποσοστιαίες μονάδες στο 39%.

Η μείωση επιτεύχθηκε κυρίως από την πώληση του πακέτου κόκκινων καταναλωτικών δανείων «Zenith» το περασμένο καλοκαίρι, συνολικής λογιστικής αξίας 1,027 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 139 εκατ. ευρώ της μείωσης προήλθαν από διαγραφές και 86 εκατ. ευρώ από ρευστοποιήσεις ακίνητων ενεχύρων. Στα 67 εκατ. ευρώ ανήλθε η καθαρή ροή NPEs για το τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γ’ τριμήνου, το ύψος NPEs ανέρχεται σήμερα στα 17,7 δισ. ευρώ. Τον υψηλότερο δείκτη NPEs παρουσιάζει η Eurobank στα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων (61,7%) και τον μικρότερο στα στεγαστικά (39,8%). Στα καταναλωτικά δάνεια ανέρχεται σε 43,6% και στα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων σε 39,2%. Για το σύνολο της τράπεζας ανέρχεται στο 43,5% στην Ελλάδα και στο 39% συνολικά στον όμιλο.

Όσον αφορά στις προβλέψεις, αυτές είναι υψηλότερες στα καταναλωτικά δάνεια (88,9%) και ακολουθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (55,5%), οι μεγάλες επιχειρήσεις (55,5%) και τέλος τα στεγαστικά (41,9%).

Τι σχεδιάζει για το 2019 η Eurobank

Μείωση ύψους 3,7 δισ. ευρώ σχεδιάζει η τράπεζα για το επόμενο έτος, εκ των οποίων τα 2 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων -η συναλλαγή με την ονομασία «Pillar». Αυτό διευκρίνισε η διοίκηση της Eurobank στους διεθνείς αναλυτές αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εχθές, Πέμπτη. Τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ της μείωσης θα προέλθουν από οργανικές μειώσεις (ρυθμίσεις) και ρευστοποιήσεις, οι οποίες θα κυμανθούν στους ρυθμούς του 2018.

Τι σχεδιάζει για το 2021 και τα κόκκινα δάνεια

Στο 17% σχεδιάζει να μειώσει τον δείκτη NPEs η Eurobank έως το 2021 για την Ελλάδα και στο 15% για τον όμιλο, σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε στον SSM στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το 2018 θα κλείσει με NPEs ύψους 15,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας και για την επόμενη τριετία προβλέπει μείωση κατά 10 δισ. ευρώ: 3,7 δισ. ευρώ το 2019, 3,8 δισ. ευρώ το 2020 και 2,4 δισ. ευρώ το 2021.

Σε ερώτηση των αναλυτών εάν υπάρχει πιθανότητα η τράπεζα να ξεπεράσει τους εμπροσθοβαρείς αυτούς στόχους, ιδίως το 2021, η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι αυτό θα ήταν ευχής έργον αλλά εξαρτάται από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Όσον αφορά στο «μείγμα» της μείωσης των NPEs κατά 10 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, το 55% αναμένεται να προέλθει από τιτλοποιήσεις και πωλήσεις (μη οργανική μείωση), το 23% από ρευστοποιήσεις ακινήτων και το 6% από διαγραφές κ.α.

«Ισχυρό ενδιαφέρον για το Pillar»

Οι τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων αποτελούν το μεγάλο «στοίχημα» για τη Eurobank, αλλά και τον κλάδο γενικότερο. Το «Pillar» αποτελεί το πρώτο εγχείρημα προς αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά. Όπως έχει δημοσιεύσει το insider.gr, ήδη έχει σταλεί το teaser σε 30 ενδιαφερόμενους αγοραστές και «το ενδιαφέρον είναι πολύ ισχυρό». Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Σε προηγούμενες δηλώσεις της η διοίκηση έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκτείνει τις τιτλοποιήσεις και σε μικρά επιχειρηματικά δάνεια με εξασφαλίσεις. Για την επόμενη τριετία, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μαζί «ποντάρουν» στις τιτλοποιήσεις και τις πωλήσεις για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 25 δισ. ευρώ, σε συνολική μείωση 55 δισ. ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X