Οικονομία

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για 20.000 κατοικίες: Τα μυστικά του προγράμματος

«Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για 20.000 κατοικίες: Τα μυστικά του προγράμματος
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω: Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα ο οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους», μέσω του οποίου αναμένεται περίπου 20.000 νέοι να αναβαθμίσουν και να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους. Μεταξύ των εργασιών που περιλαμβάνονται επιδοτείται η τοποθέτηση κουφωμάτων, τεντών, συστημάτων θέρμανσης και ψύξης, μπόιλερ, αλλά και η αγορά απλών οικιακών συσκευών.

Το πρόγραμμα, όπως είχε επισημάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, κατά την παρουσίασή του, έχει προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν 20.000 νέοι. Από αυτά, τα 200 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα 50 εκατ. ευρώ από τη ΔΥΠΑ και εξυπηρετούν στον χαμηλότοκο δανεισμό, ακόμα 50 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2023 και, τέλος, επιπλέον 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Ποιους αφορά

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», έχουν φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί από 1ης/01/1984 έως και 31/12/2005 με εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Το εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα/επικαρπία/ψιλή κυριότητα) του αιτούντα θα πρέπει να υφίσταται κατά το έτος αναφοράς του προγράμματος (φορολογικό έτος 2021), όπως και κατά την υποβολή της αίτησης. Σε περίπτωση δωρεάν παραχώρησης/ενοικίασης σε επιλέξιμη κατοικία, ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα). Για την υπαγωγή στο σκέλος «Ανακαινίζω», ο αιτών (επιλέξιμος σύμφωνα με τα ηλικιακά κριτήρια) θα πρέπει να έχει εμπράγματο δικαίωμα πλήρους κυριότητας/επικαρπίας σε ποσοστό 100% (αποκλείεται η ψιλή κυριότητα).

Ταυτόχρονα, επιλέξιμες είναι μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και κατατάσσονται σε ενεργειακή κατηγορία Γ’ ή χαμηλότερη, ενώ αποκλείονται οι αιτήσεις που αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση/ανακαίνιση κτιρίου πολυκατοικίας.

Κριτήρια

Οι προϋποθέσεις συμμετοχής είναι, αντίστοιχα, οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση) και 20.000 ευρώ (ανακαίνιση). Το σπίτι θα πρέπει να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία.

Οσον αφορά στις επιλέξιμες παρεμβάσεις, περιλαμβάνουν αντικατάσταση κουφωμάτων, εξωτερική θερμομόνωση, συστήματα θέρμανσης-ψύξης, συστήματα παροχής ζεστού νερού χρήσης, συσκευές smart home, αλλά και οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις αναβάθμισης που δεν σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας, δηλαδή το σκέλος της ανακαίνισης, περιλαμβάνουν ανακαίνιση χώρων μπάνιου και ειδών υγιεινής, ανακαίνιση χώρων κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου, αντικατάσταση και επισκευές ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων, επιχρίσματα και επισκευές δομικών στοιχείων.

Ο οδηγός του προγράμματος δημοσιεύεται σήμερα και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Μετά την ολοκλήρωσή της, θα ακολουθήσει συγκεκριμενοποίηση των όρων και προϋποθέσεων, ενώ η πλατφόρμα θα τεθεί σε λειτουργία τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα, πάντως, με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους ηλικίας 18-39 ετών στοχεύει να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και τα νέα ζευγάρια για να αποκτήσουν ένα σύγχρονο σπίτι που θα τους εξασφαλίζει ποιότητα ζωής και χαμηλό κόστος θέρμανσης- κλιματισμού.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X