Οικονομία

Ευρωαγορές: Δυναμικά και… πράσινα εν αναμονή «τόνωσης» από τις κεντρικές τράπεζες

Ευρωαγορές: Δυναμικά και… πράσινα εν αναμονή «τόνωσης» από τις κεντρικές τράπεζες
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα… άλλαξε! Ισχυρά ανοδικά κινούνται σήμερα, Τρίτη 03.03.2020, οι βασικές ευρωαγορές, καθώς οι επενδυτές αναμένουν άμεσες δράσεις από πλευράς των κεντρικών τραπεζών σε διεθνή κλίμακα προκειμένου να αμβλυνθούν οι συνέπειες από την οικονομική επιβράδυνση που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση λόγω κοροναϊού.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 2,28%, με τον κλάδο ταξιδίου και αναψυχής να ηγείται των κερδών με 2,4%, ενώ όλοι οι βασικοί κλάδοι κινούνται επίσης σε θετικό έδαφος. Ο δείκτης Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, κερδίζει 2,39%. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 2,65%, ο γαλλικός CAC κατά 2,37% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 2,26%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 2,90% και ο ισπανικός IBEX 35 κατά 2,57%.

Ασιατικές αγορές: Επιτέλους σε… πράσινα μονοπάτια!

Οι ελπίδες ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αναλάβουν κάποιου είδους συντονισμένη δράση στο επίπεδο της νομισματικής πολιτικής έχει καταστεί παράγοντας ανάκαμψης των αγορών διεθνώς. Υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες θα έχουν εντός της ημέρας τηλεδιάσκεψη για τον συντονισμό της “απάντησής” τους στον κοροναϊό.

Ηγετικό ρόλο στη διοργάνωση της τηλεδιάσκεψης έχουν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin και ο πρόεδρος της κεντρικής ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell, ενώ θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών της G7.

Κινητικότητα!

Αργότερα, οι 7 παραδοσιακές βιομηχανικές δυνάμεις του πλανήτη θα εκδώσουν κοινή ανακοίνωση, αργά το βράδυ της Τρίτης ή την Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Πηγές με γνώση του προσχεδίου κοινής δήλωσης τονίζουν πάντως ότι δεν θα αναφέρεται ρητά σε αύξηση κρατικών δαπανών ή συντονισμένη μείωση επιτοκίων από πλευράς κεντρικών τραπεζών.

Στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης, τα νέα κρούσματα στην Κίνα συνεχίζουν να μειώνονται, ωστόσο αυξάνονται σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές που έχουν πληγεί από τον ιό, κυρίως στη Νότια Κορέα, το Ιράν και την Ιταλία, δηλαδή στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο πλην της Κίνας.

Στο Ισραήλ, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακήρυξε τον εαυτό του νικητή των τρίτων συναπτών εκλογών στη χώρα μέσα στους τελευταίους 12 μήνες, ωστόσο το δεξιό του κόμμα, Λικούντ, μαζί με τους υπόλοιπους συντηρητικούς συμμάχους του, δεν διαθέτει πλειοψηφία στη νέα Κνεσέτ, παρά το γεγονός ότι αναδείχθηκε πρώτη δύναμη σε ψήφους.

Η κεντρώα συμμαχία “Μπλε και Λευκό” του απόστρατου στρατηγού Μπένι Γκατζ περιορίζεται στη δεύτερη θέση.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X