Οικονομία

Ευρωαγορές: Επιτέλους… κλίμα θετικό!

Ευρωαγορές: Επιτέλους… κλίμα θετικό!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά αλλά ήπια κινούνται οι περισσότερες ευρωαγορές στις συναλλαγές της Τετάρτης, 18.12.2019, καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους και πάλι στο μέτωπο του Brexit αλλά και στην ιστορική συμφωνία της ιταλικής Fiat με τη γαλλική Peugeot για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους.

Οι ανησυχίες για τις μελλοντικές σχέσεις της Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο αναζωπυρώθηκαν χθες καθώς σε δηλώσεις του ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε να μπλοκάρει την παράταση των εμπορικών συνομιλιών με την Ευρώπη μετά το 2020, εάν στο μεταξύ δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Η νέα βρετανική κυβέρνηση διεμήνυσε ότι θα αποχωρήσει από τη μεταβατική περίοδο στο τέλος του 2020, με εμπορική συμφωνία ή χωρίς εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε. πυροδοτώντας ανησυχίες για τον κίνδυνο οι δύο πλευρές να βρεθούν σε τροχιά σύγκρουσης εάν δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν όλα τα θέματα που θα διέπουν τη μελλοντική τους σχέση στο εμπόριο.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX Europe 600 σημειώνει μικρά κέρδη 0,1% στις 415,22 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX χάνει 0,2% στις 13.258,03 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 σημειώνει οριακές απώλειες 0,01% στις 5.967,39 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,2% στις 7.541,58 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται επίσης 0,3%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, οι ευρωπαϊκοί κολοσσοί Fiat Chrysler και Peugeot προχώρησαν σήμερα στην υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους, σε ένα deal αξίας 50 δισ. δολ.

Η συμφωνία είχε ουσιαστικά επιτευχθεί από τα τέλη Οκτωβρίου. Οι μέτοχοι κάθε μιας από τις δύο εταιρείες θα κατέχουν από 50% στη νέα ενιαία οντότητα. Ο CEO της Peugeot, Carlos Tavares, θα είναι ο νέος CEO της ενιαίας εταιρείας, ενώ ο John Elkann της Fiat Chrysler θα παραμείνει πρόεδρος του Δ.Σ.

Στο ταμπλό ο τίτλος της Peugeot ενισχύεται 1,4%, ενώ η Fiat Chrysler κερδίζει 0,4%.

Στο μέτωπο των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ – Κίνας, η αισιοδοξία που ακολούθησε την ανακοίνωση της προηγούμενης Παρασκευής για το περίγραμμα της πρώτης φάσης της συμφωνίας, δίνει σταδιακά τη θέση της στον προβληματισμό για το πώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη θα προχωρήσουν στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φάση της συμφωνίας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X