Οικονομία

Ευρωαγορές: Ισχυρότατες απώλειες σε σκηνικό σύγκρουσης ΗΠΑ – Κίνας

Ευρωαγορές: Ισχυρότατες απώλειες σε σκηνικό σύγκρουσης ΗΠΑ – Κίνας
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Με τεράστιες απώλειες άνοιξε η εβδομάδα για τις ευρωαγορές σε σκηνικό εντεινόμενης σύγκρουσης ΗΠΑ – Κίνας για τις ευθύνες σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού.

Αναλυτικά πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 3,19%,  με τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ενέργειας να υποχωρούν κατά περισσότερο από 4%, ενώ όλοι οι βασικοί κλάδοι και χρηματιστήρια κινούνται με αρνητικό πρόσημο. Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της Ευρωζώνης, “χάνει” 3,58%.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί ισχυρά κατά 3,10%, με τον γαλλικό CAC να “χάνει” 3,61% και τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί σαφώς πιο “ελαφρά”, κατά 0,34%. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 2,93% και ο ισπανικός IBEX 35 μεγαλύτερες, κατά 3,15%. Οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες ακολουθούν έτσι την τάση που επικρατεί και στα ασιατικά χρηματιστήρια, αντιδρώντας έτσι στην κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

Ο παράγοντας… φωτιά που ακούει στο όνομα Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι πιστεύει πως ένα “λάθος” από πλευράς της Κίνας ήταν η αιτία της μαζικής εξάπλωσης του κορονοϊού στον πλανήτη, μολονότι δεν προχώρησε σε παροχή στοιχείων για τον ισχυρισμό του. Μιλώντας στο δίκτυο Fox News, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους είπε: “Θεωρώ ότι έκαναν ένα τραγικό λάθος και δεν θέλουν να το παραδεχτούν”.

Την Πέμπτη, οι υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ ανέφεραν ότι έχουν καταλήξει ότι ο ιός δεν είναι “ανθρώπινης κατασκευής”, ωστόσο εξετάζουν ακόμη το εάν η διάδοσή του θα μπορούσε να είναι αποτελέσμα κάποιου είδους “ατυχήματος σε εργαστήριο της Ουχάν”. Η Κίνα έχει αρνηθεί τις σχετικές αιτιάσεις.

Κατακόκκινες οι ασιατικές αγορές με φόντο την… μετωπική ΗΠΑ – Κίνας για τον κορονοϊό

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου ιού σε παγκόσμια κλίμακα έχει ξεπεράσει τα 3,5 εκατ., ενώ οι θάνατοι έχουν υπερβεί τις 247.000. Μολονότι ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων και θανάτων συνεχίσει να υποχωρεί τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, σε Λατινική Αμερική και Αφρική η πορεία είναι αυξητική.

Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία, ο δείκτης PMI μεταποίησης της IHS Markit στην Ισπανία για τον Απρίλιο βυθίστηκε στις 30,8 μονάδες, από 45,7 τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές τον ανέμεναν κατά μέσο όρο στις 35 μονάδες.

Ο αντίστοιχος μεταποιητικός δείκτης στην Ιταλία, ο οποίος ανακοινώθηκε λίγο αργότερα, κινείται για τον Απρίλιο στις 31,1 μονάδες, από 40,3 τον Μάρτιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ακόμη μεγαλύτερη πτώση του, στις 30 μονάδες. Ο γαλλικός μεταποιητικός PMI παρέμεινε σταθερός στις 31,5 μονάδες, όπως και τον προηγούμενο μήνα, ακριβώς όπως προέβλεπαν οι αναλυτές.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X