Οικονομία

Ευρωαγορές: Λίγο… καλύτερα τα πράγματα

Ευρωαγορές: Λίγο… καλύτερα τα πράγματα
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Το κλίμα στις ευρωαγορές βελτιώνεται, με τους δείκτες να κινούνται αυτή την ώρα σε ανοδικό έδαφος μετά το αρνητικό ξεκίνημα, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει το παράδειγμα της αμερικανικής Federal Reserve και θα δρομολογήσει νέα μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης.

Η Federal Reserve παρενέβη εκτάκτως χθες, μειώνοντας κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια της σε μια προσπάθεια να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία από τις επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού. Αυτή ήταν η πρώτη έκτακτη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Οι αναλυτές περιμένουν μια ανάλογη κίνηση και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ωστόσο έχει πολύ μικρότερα περιθώρια ελιγμών καθώς έχει οδηγήσει τα επιτόκια της βαθιά σε αρνητικό έδαφος. Η S&P Global Ratings περιμένει η ΕΚΤ να μειώσει κατά 10 μονάδες βάσης το επιτόκιο της στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων.

Η κεντρική τράπεζα ενδεχομένως να προχωρήσει στην κίνηση αυτή πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει ο Sylvain Broyer, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Ratings για την Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Πώς κινούνται οι ευρωαγορές

Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημειώνει άνοδο 0,6% στις 383,50 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,75% στις 12.074,73 μονάδες, ο γαλλικός CAC-40 ενισχύεται σε ποσοστό 0,5% στις 5.418,97 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,85% στις 6.774,48 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει μικρά κέρδη 0,3%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζει επίσης 0,3%.

Στα μάκρο της ημέρας, σε υψηλό έξι μηνών σκαρφάλωσε το Φεβρουάριο η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία ερευνών Markit.

Ασιατικές αγορές: Κέρδη στον απόηχο της έκτακτης παρέμβασης της Fed

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI για τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες, διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στις 51,6 μονάδες, αμετάβλητος από την αρχική μέτρηση, σε σύγκριση με 51,3 μονάδες τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία της Markit έδειξαν οριακή ενίσχυση του κλάδου των υπηρεσιών με τον δείκτη PMI να φτάνει τις 52,6 μονάδες από 52,5 μονάδες τον Ιανουάριο. Η αρχική μέτρηση του δείκτη ωστόσο ήταν στις 52,8 μονάδες.

Τη Δευτέρα η  Markit ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε σε υψηλό 12 μηνών στις 49,2 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Ιανουάριο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X