Οικονομία

Η κυβέρνηση καταδικάζει τα νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια

Η κυβέρνηση καταδικάζει τα νοικοκυριά σε ενεργειακή φτώχεια
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη «επιδοτεί την αισχροκέρδεια στο ρεύμα με λεφτά των πολιτών, δηλαδή από άδικες χρεώσεις στους λογαριασμούς και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το σύνολο του 1,1 δισ. ευρώ είναι χρήματα που εισπράχθηκαν άδικα από τους καταναλωτές σε λογαριασμούς ρεύματος προηγούμενων μηνών, υπερβάλλοντα φορολογικά έσοδα και πόρους από τα δικαιώματα άνθρακα που θα έπρεπε να κατευθυνθούν σε έργα ΑΠΕ και ανθεκτικότητας έναντι της κλιματικής κρίσης» επισημαίνουν οι Σωκράτης Φάμελλος, Πέτη Πέρκα τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Η κυβέρνηση επέλεξε να συνδέσει τις επιδοτήσεις, ενόψει χειμώνα, με στόχους μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας την ίδια ώρα που «είναι προβληματική η μέτρηση της κατανάλωσης από τον ιδιωτικοποιημένο κατά 49% Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ)» σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη στις επιχειρήσεις η «κυβέρνηση επέλεξε ακόμα να αφήσει έξω από το κάδρο όσους αισχροκερδούν στην ενέργεια χωρίς να πει τίποτα για τα νέα αισχρά υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος, ύψους 500 εκατ. ευρώ μόνο για τον Σεπτέμβριο, που επιδοτεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Απαιτείται η κυβέρνηση να νομοθετήσει εδώ και τώρα την πλήρη επιστροφή των υπερκερδών στους καταναλωτές που πληρώνουν τις επιλογές της. Το ίδιο πρέπει να γίνεις και με τα 2,2 δισ. ευρώ. των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή για την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, που ακόμη μαγειρεύονται και αγνοούνται» αναφέρουν οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Οι σημερινές ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα, επισημαίνουν, «επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση καταδικάζει ανοικτά ένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών της χώρας σε ενεργειακή φτώχεια, αφού φαίνεται να αγνοεί ότι το χειμώνα πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεσταθούν, ενώ και το φυσικό αέριο είναι πλέον πανάκριβο, παρά τη ”γενναιόδωρη”επιδότηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που επίσης σωρεύει υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών».

«Το πάζλ των χωρίς καμία λογική και ατάκτως ερριμμένων μέτρων της κυβέρνησης ολοκληρώνεται από τον παραλογισμό προώθησης της υποκατάστασης της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από το πετρέλαιο θέρμανσης ή τα καυσόξυλα, αγνοώντας και τον κλιματικό νόμο που η ίδια ψήφισε, αλλά και το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα» αναφέρουν από το κόμμα της Κουμουνδούρου αναδεικνύοντας ακόμα μια διάσταση του προβλήματος.

Μεταξύ άλλων καταλήγουν πως «χρειάζεται άμεσα ουσιαστική παρέμβαση, ρύθμιση και έλεγχος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να σταματήσουν οι επιδοτήσεις της ακρίβειας και μέτρα για μείωση τιμών και αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να εγγυηθεί ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας θα το πράξει».

«Οι συνέπειες του ενεργειακού πολέμου δεν αντιμετωπίζονται επιδοματικά»

Για «μηναία παράσταση» μιλούν στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ θεωρώντας πως «είναι ξεκάθαρο πως ο τρόπος που επιβάλλεται η κλιμακωτή επιδότηση δεν οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας».

Ο αρμόδιος Τομεάρχης, Χάρης Δούκας, τόνισε ότι οι συνέπειες του ενεργειακού πολέμου δεν αντιμετωπίζονται επιδοματικά αλλά μεταρρυθμιστικά.

Ο κ. Δούκας περιέγραψε στη δήλωσή τι γίνεται στην Ολλανδία όπου μπαίνει πλαφόν στην ενέργεια (ρεύμα και αέριο), στη λογική του γαλλικού και αγγλικού μοντέλου, προκειμένου να προστατευτούν τα νοικοκυριά από το ράλι της ακρίβειας. Το ίδιο και στην Ισπανία όπου ανακοινώθηκε δεκαπλασιασμός της εγκατάστασης οικιακών φωτοβολταϊκών στις στέγες.

Επεσήμανε ότι «εντύπωση επιπλέον προκαλεί και η ανακοίνωση για νέο τέλος, ύψους 10 ευρώ ανά θερμική MWh. Υπήρχε και τον προηγούμενο μήνα αντίστοιχο νέο τέλος ύψους 10 ευρώ στην ηλεκτρική ΜWh. Κάθε μήνα θα ανακοινώνεται και ένα καινούργιο τέλος; Και ποιος θα τα επωμιστεί;»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X