Οικονομία

Ιδιωτικό χρέος: «Βόμβα» ως 300 δισ. πλήττει την κοινωνία – Ο κίνδυνος για τις ρυθμίσεις οφειλών

Ιδιωτικό χρέος: «Βόμβα» ως 300 δισ. πλήττει την κοινωνία – Ο κίνδυνος για τις ρυθμίσεις οφειλών
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Έντρομοι οι πολίτες διαπιστώνουν από τη μία ότι οι τρέχουσες οφειλές συσσωρεύονται μήνα με τον μήνα και από την άλλη ότι δεν τους περισσεύουν τα χρήματα για την αποπληρωμή δόσεων για χρέη που επιθυμούν να ρυθμίσουν. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση έχει κόψει κάθε συζήτηση για ένα ενδεχόμενο κούρεμα οφειλών, το οποίο θα έδινε ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Τα στοιχεία που περιγράφουν το μέγεθος και τη σύνθεση του ιδιωτικού χρέους είναι εντυπωσιακά. Το σύνολο του ιδιωτικού χρέους στο τέλος του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ανήλθε σε 242,6 δισ. ευρώ.

Οι οφειλές δανείων σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) έχουν ύψος 38,9 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι οφειλές από κόκκινα δάνεια σε τράπεζες ήταν στα 58 δισ. ευρώ. Ακόμη κι αν γίνονται πωλήσεις δανείων σε funds, τα ποσά παραμένουν ως χρέη τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, συνολικού ποσού 108,1 δισ. ευρώ, δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία είναι 37,5 δισ. ευρώ.

Ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι ενδέχεται έως το τέλος του 2021 το ιδιωτικό χρέος να έχει ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ.  Έχουμε να κάνουμε έτσι με 30.000 ευρώ κατά κεφαλήν ιδιωτικό χρέος, όταν το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι κοντά στα 18.000 ευρώ.

Με βάση τα δεδομένα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας ναρκοθετείται και δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο το ζήτημα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει προς εφαρμογή τον νέο πτωχευτικό νόμο αποτελεί ένα ακόμη επιθετικό βήμα κατά της κοινωνίας, χωρίς να μπορεί να αντιμετωπίσει τα πολύ μεγάλα προβλήματα, τα οποία αναμένεται να διογκωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας του «κύματος» ακρίβειας, το οποίο πλήττει τις τσέπες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι ρυθμίσεις που ισχύουν

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις της εφορίας, υπενθυμίζεται ότι έχει ανοίξει η ηλεκτρονική διαδικασία (mybusinessSupport) για τα χρέη της πανδημίας για περίπου 820.000 φορολογούμενους που ανήκουν σε μία από τις παρακάτω τέσσερις κατηγορίες οφειλετών:

* Πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

* Εργαζόμενοι σε αναστολή ή στο Συν-Εργασία.

* Ιδιοκτήτες ακινήτων με μειωμένα μισθώματα.

* Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Πώς μπορούν να γίνουν

Για τους συγκεκριμένους μπορούν να ρυθμιστούν χρέη 2,5 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τις 31.7.2021 και να υποβάλουν αιτήσεις έως τα τέλη του έτους. Η εξόφληση των χρεών τους μπορεί να γίνει σε έως 36 άτοκες δόσεις (3 έτη) ή έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% (6 έτη) με την πληρωμή της πρώτης δόσης να πρέπει να γίνει έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2022.

Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης δεν ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες και ουσιαστικά είναι εκτός της νέας ρύθμισης (περίπου 3.500.000 πολίτες), μπορούν να ακολουθήσουν τις διατάξεις της πάγιας ρύθμισης και να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε έως 24 δόσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος) ή έως 48 έντοκες δόσεις (φόρος κληρονομιάς). Το επιτόκιο είναι 5,3% για έως 12 δόσεις και 6,8% για έως 24 δόσεις.

Τέλος, για όσους είχαν απώλεια ρύθμισης 100 – 120 δόσεων έχει δοθεί παράταση για υποβολή αιτήσεων έως τέλη Οκτωβρίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X