Οικονομία

ΙΟΒΕ: Βουτιά της ανάπτυξης στο 1,6% το 2023

ΙΟΒΕ: Βουτιά της ανάπτυξης στο 1,6% το 2023
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη της τάξης του 1,6% και πληθωρισμό στο 4,2% προβλέπει το κεντρικό σενάριο του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία το 2023, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιδεινωθούν περαιτέρω οι τρέχουσες ιδιαίτερες συνθήκες.

Παρουσιάζοντας το μεσημέρι της Τετάρτης την τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας εξήγησε ότι το βασικό σενάριο δύναται να υλοποιηθεί με τη συμβολή των επενδύσεων, οι οποίες προβλέπεται να τρέξουν με ρυθμό 10,5%. Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμη και για μηδενική ανάπτυξη της Ελλάδας την επόμενη χρονιά. Το βασικό σενάριο προβλέπει επίσης ιδιωτική κατανάλωση 0,8% και ανεργία στο 11,5%. Για να υλοποιηθούν όλα τα ανωτέρω, ο κ. Βέττας αποσαφήνισε ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν θα επανέλθει στο προσκήνιο ως πολύ σοβαρό πρόβλημα και δεν θα επιδεινωθούν περαιτέρω οι γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν.

Παρακολουθώντας την πορεία της ελληνικής οικονομίας μέσα σε ένα εύθραυστο διεθνές περιβάλλον, ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι πλέον διαφαίνεται υψηλότερη πιθανότητα για επιπλέον θετικές εξελίξεις το 2022, αλλά και κίνδυνος για αρνητικές εξελίξεις το 2023.

Στο 6% η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022

Για το 2022, το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ προβλέπει ανάπτυξη 6% και διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 9,7%, με τη συνδρομή των επενδύσεων να εκτιμάται στο 6,6% και το ποσοστό της ανεργίας να «κλειδώνει» κοντά στο 12,3%.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X