Οικονομία

Κομισιόν: «Καμπανάκι» για την εξυγίανση των τραπεζών!

Κομισιόν: «Καμπανάκι» για την εξυγίανση των τραπεζών!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η Κομισιόν είναι… ξεκάθαρη! Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στους στόχους που έχουν συμφωνηθεί στο μεταμνημονιακό πρόγραμμα, να διατηρήσει τη δέσμευση για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2020 και να αποφύγει την πολιτικοποίηση του θέματος των αλλαγών τόσο τώρα όσο και το 2020, ανέφερε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Επιτροπής στο Euro2day.gr.

Οι προειδοποιήσεις της Κομισιόν έρχονται λίγο πριν το Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου αναμένεται η χώρα μας να είναι στην ατζέντα

Εκτενής συζήτηση για την αναγκαιότητα να παραμείνει η Ελλάδα πιστή στους όρους του προγράμματος για λόγους αξιοπιστίας έγινε και στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον πριν από ένα μήνα. Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας άκουσε στις διμερείς συναντήσεις για τη θέση των θεσμών και διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα παρεκκλίνει από τον δημοσιονομικό στόχο του 3,5%.

Φέρτε χρήμα κι επενδύσεις – Πάρτε χρυσή βίζα! Όλα τα δικαιολογητικά

Κάπου την ίδια περίοδο, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευδε να σηκώσει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών, δηλώνοντας ότι η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων το 2021 και το 2022 θα ξεκινήσει το 2020 και «η συζήτηση αυτή θα έχει καλό τέλος για την πατρίδα μας».

Είναι κοινή θέση όλων και στο Eurogroup και στην Κομισιόν ότι ο στόχος για το 2020 -μια δύσκολη χρονιά- δεν πρέπει να αλλάξει και αυτό διαμηνύθηκε στον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος χαίρει μεγάλης εκτίμησης από τους θεσμούς από τους οποίους έλαβε το σχετικό παρατσούκλι (νουμεράκιας).

Η Κομισιόν και η νέα κυβέρνηση

Η κυβέρνηση άλλαξε ρότα για το θέμα των πλεονασμάτων και κινείται πλέον με την επικοινωνιακή πολιτική ότι από τη στιγμή που μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%, δεν υπάρχει λόγος να «τεστάρουμε τα νερά» με τους εταίρους μας.

Πάντως,  οι θεσμοί προειδοποιούν ότι η Ελλάδα έχει ανοίξει κύκλο αυξημένων προσδοκιών, επικοινωνιακά τουλάχιστον, ο οποίος δημιουργεί τον κίνδυνο να υπάρξουν «μικρές φούσκες», εάν οι προσδοκίες δεν εκπληρωθούν. Ήδη έχει διαμηνυθεί ότι ο κύκλος «expectations versus realization» (προσδοκίες έναντι πραγματοποίησης) πρέπει να κλείσει καθώς, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά ολόκληρη η ευρωζώνη επηρεάζονται πλέον δραστικά από εξωγενείς παράγοντες και -προπάντων- από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, κάτι που φαίνεται και στις δηλώσεις όλων των αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X