Οικονομία

Κορονοϊός: Οργιάζουν τα σενάρια για διάσπαση της Ευρωζώνης!

Κορονοϊός: Οργιάζουν τα σενάρια για διάσπαση της Ευρωζώνης!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η Ευρώπη έχει καταστεί το νέο επίκεντρο της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός, μετρώντας καθημερινά νέα κρούσματα και περισσότερους θανάτους, επανέρχονται τα σενάρια διάσπασης της Ευρωζώνης.

Όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο CNBC, καθώς αυξάνονται κατακόρυφα οι πιέσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία, υπό το βάρος της σφοδρής «καταιγίδας» που έχει ξεσπάσει σε παγκόσμια οικονομία και διεθνείς αγορές, η εξάπλωση του κορονοϊού φέρνει στο προσκήνιο τις ιστορικές διαφορές που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ευρωζώνης.

Πριν καν συμπληρωθούν 10 χρόνια από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους του 2011, επανέρχονται τα σενάρια διάσπασης της Ευρωζώνης, καθώς, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, τα ευρωπαϊκά κράτη δεν μπορούν να καταλήξουν σε ενιαία, συντονισμένη δράση στη δύσκολη μάχη κατά της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός.

Ο κορονοϊός και ο ορατός κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης

«Η διάσπαση της Ευρωζώνης δεν μπορεί να αποκλειστεί», δηλώνει στο CNBC ο Karel Lannoo, επικεφαλής του γνωστού think tank των Βρυξελλών, CEPS, προειδοποιώντας μάλιστα πως το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι «τεράστιο».

«Η Ευρωζώνη μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα μαζικό δημοσιονομικό πακέτο μέτρων σαν εκείνο των ΗΠΑ», σχολιάζει το CNBC. Ωστόσο, σπεύδει να επισημάνει πως καθεμία ξεχωριστά οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν δεσμευθεί για τη λήψη μέτρων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους. «Αυτό που χρειάζεται η Ευρωζώνη είναι μια κοινή δημοσιονομική πολιτική. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιταχύνει την απάντηση των Ευρωπαίων στην εποχή της κρίσης», εκτιμά ο επικεφαλής του CEPS.

O Giovanni Di Lieto, καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, παραδέχεται πως η Ευρωζώνη βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, δεδομένης της οικονομικής επιβράδυνσης που θα βιώσει.

Ποιο είναι το πρόβλημα

«Οι 19 χώρες της Ευρωζώνης μοιράζονται την ίδια κοινή νομισματική πολιτική, την οποία υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ωστόσο, οι δημοσιονομικές πολιτικές που εφαρμόζονται, αποφασίζονται σε εθνικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει πως εντοπίζονται τεράστιες διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε όρους δημοσίου χρέους και ελλειμμάτων», διαπιστώνει το CNBC.

Ως αποτέλεσμα, συνεχίζει, οι χώρες που είναι πιο «συντηρητικές» δημοσιονομικά, εμφανίζονται συνήθως διστακτικές ως προς την απόφαση να μοιραστούν τις ίδιες δημοσιονομικές πολιτικές με άλλα κράτη που σπεύδουν να ξοδεύουν περισσότερα.

Κοροναϊός: Έκτακτο πακέτο 750 δισ από ΕΚΤ! Αγοράζει και ελληνικά ομόλογα

Η πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγουΠριν από μερικές ώρες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν την πιθανότητα να αποφασιστεί έκδοση ευρωομολόγων, προκειμένου να παρασχεθεί η αναγκαία στήριξη στη μάχη κατά της κρίσης του κορονοϊού.

Ωστόσο, η έκδοση ευρωομολόγου αποτελεί ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, γιατί υπάρχουν χώρες που παραδοσιακά αντιδρούν στην ιδέα, καθώς εκείνες με σφικτή δημοσιονομική πολιτική δεν επιθυμούν να μοιράζονται το ίδιο ομόλογο με τα πιο υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης.

«Εάν δεν το κάνουν τώρα, πότε θα το κάνουν;», διερωτάται ο Frederik Ducrozet, οικονομολόγος της Pictet Wealth Management, αναφερόμενος στην ανάγκη για μια κοινή δημοσιονομική πολιτική στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X