Οικονομία

Οι Γερμανοί απειλούν την Tesla και τον Μασκ

Οι Γερμανοί απειλούν την Tesla και τον Μασκ
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όταν ο Ίλον Μασκ ίδρυσε την Tesla, ο στόχος του ήταν να επιταχύνει τη στροφή στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατά μία δεκαετία.

Όλα δείχνουν ότι ο στόχος επετεύχθη. Ξεκινώντας με το crossover I-Pace της Jaguar και συνεχίζοντας αργότερα μέσα στο χρόνο με το e-tron της Audi, σχεδόν κάθε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία κυκλοφορεί στυλάτα, σπορ ηλεκτρικά οχήματα στο καλούπι των δικών του Model S, Model X και Model 3. Σε αντίθεση με την Tesla, έχουν σχεδόν έναν αιώνα εμπειρίας, έχουν συνηθίσει να κυκλοφορούν νέα μοντέλα κάθε μερικούς μήνες, και μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το κόστος παραγωγής.

«Τα οχήματα που έχω δει είναι καλύτερα από οτιδήποτε διαθέτει η Tesla», εξομολογείται ο Μάικ Τζάκσον, διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής AutoNation, αναφερόμενος στα μοντέλα των γερμανών κατασκευαστών. «Έχουν στρέψει εντελώς την προσοχή τους μακριά από το ντίζελ και προς την ηλεκτροκίνηση, τόσο σε 100% ηλεκτρικά όσο και σε υβριδικά μοντέλα».

Για την εταιρεία αυτή, η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη, εν μέσω προβλημάτων παραγωγής του λιγότερου ακριβού της μοντέλου, του Model 3 – το κλειδί για την εξοικείωση των μαζών με την ηλεκτροκίνηση – και υψηλών εξόδων – το Bloomberg υπολογίζει ότι η Tesla «καίει» πάνω από 6.500 δολάρια το λεπτό.

Η… γερμανική πρόκληση για την Tesla

Κι ενώ το I-Pace της Jaguar είναι διαθέσιμο από τον περασμένο μήνα, η μεγάλη πρόκληση για την Tesla έρχεται από τη Γερμανία. Από τη σειρά I.D. της Volskwagen, για το ευρύ καταναλωτικό κοινό, μέχρι το crossover EQ της Mercedes και το Mission E της Porsche, που καταφθάνουν του χρόνου.

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ «εξαφανισμένοι» έμποροι

Την περασμένη εβδομάδα η Porsche ανακοίνωσε την εκτίμησή της ότι μέχρι το 2025 οι μισές πωλήσεις της θα αφορούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Πάντως, σύμφωνα με την IHS Markit, η Tesla θα παραμείνει βασικός παίκτης στην αγορά. Διαθέτει επιμονή και έναν ιδιοκτήτη που δεν λυπάται τα έξοδα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X