Οικονομία

Πετρέλαιο: Ιδού οι… μεγάλοι χαμένοι από τον «πόλεμο» τιμών!

Πετρέλαιο: Ιδού οι… μεγάλοι χαμένοι από τον «πόλεμο» τιμών!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Ο εντεινόμενος πόλεμος τιμών πετρελαίου μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας έχει δημιουργήσει «πολύ οδυνηρές» συνθήκες στην αγορά, τουλάχιστον για τους μεγαλύτερους παραγωγούς ακατέργαστου αργού πετρελαίου, όπως ανέφεραν οι αναλυτές στο CNBC.

Μέχρι πρότινος, οι αγορές ήλπιζαν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ του Ριάντ και της Μόσχας, καθώς και άλλων παραγωγών του ΟΠΕΚ+, προκειμένου να γίνουν ακόμη μεγαλύτερες και να δοθεί στήριξη στις τιμές.

Η απροσδόκητη αποτυχία του καρτέλ να επιτύχει συναίνεση σχετικά με την πολιτική παραγωγής οδήγησε σε συντριβή τις τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα.

Η απαγόρευση από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης ταξιδιών από την ΕΕ προς τις ΗΠΑ ως προληπτικό μέτρο εξάπλωσης του κοροναϊού ενήργησε επίσης ως καταλύτης στην περαιτέρω πτώση τιμών πετρελαίου την Πέμπτη το πρωί.

Οι περισσότεροι αναλυτές ενέργειας απέρριψαν την ιδέα ότι ο πόλεμος τιμών της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας έχει σχεδιαστεί ειδικά για να στοχεύει στο σχιστόλιθο των ΗΠΑ, αλλά η βιομηχανία είναι εκείνη που αναμένεται να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος.

Το πετρέλαιο και οι χαμηλότερες τιμές

Ο Τραμπ επικρότησε αρχικά τη δήλωση ενός πολέμου τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, υποδεικνύοντας ότι οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου είναι καλές ειδήσεις για τους καταναλωτές των ΗΠΑ.

Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την πρόθεσή της να πλημμυρίσει την αγορά με αργό. Από πολλούς θεωρείται ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει κύμα πτωχεύσεων και περικοπών επενδύσεων στις Η.Π.Α., οι οποίες, με τη σειρά τους, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή σχιστόλιθου.

Κάποιοι πιστεύουν ότι εκείνοι οι οποίοι θα υποστούν το χειρότερο πλήγμα από την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου θα είναι οι μακροχρόνιοι σύμμαχοι του de facto ηγέτη του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας.

Σήμερα η βασική μου ανησυχία δεν είναι ο σχιστόλιθος, δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού (IEA), στον Steve Sedgwick του CNBC νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Η ανησυχία μου αφορά κυρίως σε μεγάλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες που δεν έχουν – παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του ΙΕΑ- διαφοροποιήσει τις οικονομίες τους».

Τι γίνεται με τους υποκινητές του πολέμου τιμών;

Λίγο μετά από τη διακοπή των συνομιλιών με τη Σαουδική Αραβία αργά την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να αντέξει χαμηλότερες τιμές πετρελαίου για μια δεκαετία.

Ωστόσο, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι η Μόσχα βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη οικονομική θέση για να αντιμετωπίσει μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλότερων τιμών πετρελαίου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η κατάσταση αυτή δεν θεωρείται ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας ή της Σαουδικής Αραβίας.

«Εάν υποθέσετε ότι η διαφορά τιμής μεταξύ συμφωνίας και απόρριψης της σύστασης της περασμένης εβδομάδας είναι 25 δολάρια το βαρέλι, τότε η Ρωσία χάνει σημαντικά χρήματα μη εγκρίνοντας την πρόταση», δήλωσε ο Tamas Varga, ανώτερος αναλυτής της PVM Oil Associates.

«Θα φθάσουμε σε ένα σημείο όταν οι αρνητικές συνέπειες της απόφασης της Ρωσίας θα γίνουν ανυπόφορες για τον υποκινητή», πρόσθεσε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X