Οικονομία

Πώς η ιταλική κρίση απειλεί με κατάρρευση τον ESM!

Πώς η ιταλική κρίση απειλεί με κατάρρευση τον ESM!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι το «μικρότερο κακό» που μπορεί να προκύψει από μια κλιμάκωση της ιταλικής πολιτικής κρίσης. Οι πλέον σοβαρές επιπτώσεις αφορούν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Αλλά και στο πλήγμα που θα δεχόταν από μια σοβαρή υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας.

Η ραγδαία επιδείνωση των ιταλικών ομολόγων δημιουργεί τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλο άγχος στους επενδυτές. Το ιταλικό δεκαετές ομόλογο σημείωσε χθες απόδοση 2,7%. Το spread διαμορφώθηκε στις 235 μονάδες βάσης.

Είναι χαρακτηριστικό πως το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κατέγραψε χθες απόδοση 4,47%. Το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης με το γερμανικό ομόλογο αναφοράς, διαμορφώθηκε στις 413 μονάδες βάσης. Κι αυτό όταν στις 2 Μάιου η σχετική διαφορά ήταν στις 331 μονάδες βάσης!

“Τρίζει” ο ESM λόγω Ιταλίας!

Ωστόσο, η επιδείνωση της κρίσης στην Ιταλία είναι ικανή να οδηγήσει στην αύξηση του κόστους δανεισμού όχι μόνον της Ελλάδος, αλλά ακόμη και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ο ESM έχει συνολικά καταβεβλημένο κεφάλαιο ύψους 80,55 δισ. ευρώ ή 11% του συνολικού εγγεγραμμένου κεφαλαίου ύψους 704,8 δισ. ευρώ. Η Ιταλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος  του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας συμμετέχοντας με ποσοστό 17,79% στο μετοχικό του κεφάλαιο. Σύμφωνα με το insider.gr, συνολικά η χώρα έχει συμμετοχή 125 δισ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο του ESM, εκ των οποίων έχει καταβάλει τα 14 δισ. ευρώ.

Μια επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας των κύριων μετόχων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ιδιαίτερα εάν συσχετίζεται με συστημική κρίση, θα προκαλούσε σημαντική πίεση στις αξιολογήσεις του ESM.

Ιταλία: Μεγάλες πωλήσεις μετοχών και ομολόγωνΙταλία: Μεγάλες πωλήσεις μετοχών και ομολόγων

Ο ESM είχε υποβαθμιστεί το 2015 όταν υποβαθμίστηκε η γαλλική οικονομία από τους οίκους αξιολόγησης και το ενδεχόμενο αυτό να επαναληφθεί και με την περίπτωση της Ιταλίας είναι κάτι που αυξάνεται ημέρα με την ημέρα.

Αυτό θα είχε άμεση επίπτωση στο κόστος δανεισμού του ESM και συνακόλουθα στο κόστος των χωρών που δανείζονται από αυτόν. Έτσι, ο μηχανισμός διάσωσης της ευρωζώνης θα δεχόταν ένα σοβαρό πλήγμα, καθώς θα μειωνόταν αισθητά η αποτελεσματικότητα του.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X