Οικονομία

Πόθεν Έσχες: Νέα παράταση για την υποβολή δηλώσεων

Πόθεν Έσχες: Νέα παράταση για την υποβολή δηλώσεων
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Παρατείνεται έως 16 Φεβρουαρίου του 2022 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων από τους υπόχρεους των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, «Πόθεν Έσχες», αντί για τις 31 Ιανουαρίου που ήταν η αρχική ημερομηνία.

Ειδικότερα, ψηφίστηκε η διάταξη του άρθρου 68 του ν. 4871/2021:

«Άρθρο 68 Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων Κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην παρ. 2 του άρθρου 1 και στο άρθρο 19 του ν. 3213/2003 (Α’ 309), δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων, αρχικές με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου από την 1η.1.2021 έως και τη 16η.11.2021 και ετήσιες του έτους 2021 (χρήση 2020), υποβάλλονται μέχρι και τη 16η.2.2022».

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική υποβολή των ετήσιων δηλώσεων έχει ξεκινήσει από τις 16 Σεπτεμβρίου.

Το Πόθεν Έσχες, ή αλλιώς Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.), είναι η υποχρέωση υψηλόβαθμων φυσικών προσώπων να δηλώνουν, αλλά και να δικαιολογούν τα εισοδήματά τους ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία.

Υψηλόβαθμοι θεωρούνται ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι βουλευτές, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι γιατροί και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης περιλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία ενός ατόμου τη στιγμή υποβολής της δήλωσης.

Περιουσιακά στοιχεία θεωρούνται, μεταξύ άλλων, τα έσοδα που έχει κάποιος τα τρία τελευταία χρόνια, ακίνητα, μετοχές ελληνικών και ξένων εταιρειών, ομόλογα, καταθέσεις, οχήματα κ.λπ.

Τέλος, το Πόθεν Έσχες υποβάλλεται μέσα σε 90 ημέρες από την ημερομηνία απόκτησης της ιδιότητας κάποιου ως υπόχρεου, δηλαδή από όταν καταλαμβάνει θέση που απαιτείται η συγκεκριμένη διαδικασία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X