Οικονομία

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Στόχος πρόγραμμα να βγουν στην αγορά κλειστά ακίνητα – Ανέρχονται σε900.000

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω»: Στόχος πρόγραμμα να βγουν στην αγορά κλειστά ακίνητα – Ανέρχονται σε900.000
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Τα πανάκριβα σπίτια, αποτελούν ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να στεγάσουν την οικογένεια τους ή να βάλουν μπρος, για να δημιουργήσουν το δικό τους σπιτικό.

Τα ενοίκια έχουν φτάσει στα ύψη, η αγορά ενός σπιτιού για πολλούς είναι αδύνατη με αυτές τις τιμές, ενώ χιλιάδες ακίνητα, -που θα μπορούσαν να εκτονώσουν το πρόβλημα- παραμένουν κλειστά.

 

Οι εργασίες ανακαίνισης στο σπίτι του κυρίου Απόστολου Παναγιωτάκη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και δαπάνησε περισσότερα από 50.000 ευρώ προκειμένου να το αξιοποιήσει. Όπως δήλωσε ο ίδιος «αναγκαστήκαμε πήγαμε σε ένα δάνειο γιατί είναι αρκετά τα χρήματα. Το ακίνητο πάντα θα φέρνει χρήματα είναι από τις πιο καλές και σταθερές επενδύσεις»

Ο Γιώργος Καλαράς, πολιτικός μηχανικός, ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρίας, επισημαίνει πως: «Μια μέση τιμή για μια πλήρη ανακαίνιση ορίζεται περίπου στα 400-450€ το τετραγωνικό μέτρο και εξαρτάται πάντα από το μέγεθος του σπιτιού όσο μικραίνουν τα τετραγωνικά τόσο αυξάνεται το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο».

Το κόστος για την ανακαίνιση και αναβάθμιση ενός σπιτιού έχει ανέβει ακόμη περισσότερο μετά την πανδημία του κορονοϊού σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση.

 

Στις 900.000 υπολογίζονται τα κλειστά και χωρίς ηλεκτροδότηση ακίνητα και το ερώτημα είναι αν θα επηρεαζόντουσαν οι τιμές των κατοικιών σε περίπτωση που τα περισσότερα από αυτά επέστρεφαν στην αγορά.

Ο Θεμιστοκλής Μπάκας πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου e-real estates: «Βλέπετε πάνω το ταβάνι που πραγματικά θέλει πάρα πολλή δουλειά. Γενικά βλέπουμε ακίνητα που θα μπορούσαν να διατεθούν προς ενοικίαση αλλά ένα μεγάλο ποσό των ακινήτων αυτών χρίζουν είτε μερικής είτε ολικής ανακαίνισης. Θα δούμε μία αλλαγή των τιμών λόγω και της διαθεσιμότητας των ακινήτων που θα φανεί ουσιαστικά στον τελικό καταναλωτή, στον ενοικιαστή να το πω διαφορετικά, μετά από 12-18 μήνες. Δηλαδή εκεί θα αρχίζει η αγορά να αντιδρά».

 

Με στόχο να ανοίξουν και πάλι οι πόρτες των χιλιάδων κλειστών σπιτιών ενεργοποιείται το πρόγραμμα Ανακινίζω – Ενοικιάζω φιλοδοξώντας να καλύψει και το αυξημένο κόστος της ανακαίνισης. Η επιδότηση θα καλύπτει μέχρι και το 40% των δαπανών με ανώτατο όριο τις 10.000 ευρώ για την επένδυση και τις 4.000 ευρώ για την επιδότηση.

Όπως δήλωσε ο Απόστολος Παναγιωτάκης, ιδιοκτήτης ακινήτου: «Είναι ένα βοήθημα αλλά για ένα σπίτι το οποίο θα ανακαινιστεί σε βάθος είναι ένα πολύ μικρό ποσό».

 

Για το ίδιο θέμα ο Θεμιστοκλής Μπάκας πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου e-real estates, τόνισε πως: «Ελάχιστοι είναι αυτοί που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να δώσουν τα χρήματα αυτά και να περιμένουν να δώσουν αυτό το ακίνητο και να εισπράξουν τα χρήματα που χάλασαν, που δαπάνησαν ουσιαστικά. Οπότε πολύ μεγάλο κομμάτι των ακινήτων πωλούνται μη ανακαινισμένα και αυτοί που το αγοράζουν κατά κύριο λόγο είναι επενδυτές. Είτε ξένοι είτε εγχώριοι».

Οι δικαιούχοι του προγράμματος θα πρέπει να έχουν βρει τον επόμενο ενοικιαστή κάτι που θα επιβεβαιώνεται από το ηλεκτρονικό μισθωτήριο με διάρκεια τουλάχιστον τριών χρόνων.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X