Οικονομία

Ρέγκλινγκ: «Έκλεισε το μάτι» για μεταρρυθμίσεις και μειώσεις φόρων;

Ρέγκλινγκ: «Έκλεισε το μάτι» για μεταρρυθμίσεις και μειώσεις φόρων;
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Δίχως να το πει κατηγορηματικά, ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ φάνηκε να έδωσε μία σημαντική ώθηση στη νέα κυβέρνηση με όσα είπε και… δεν είπε κατά την παρουσία του στην Αθήνα.

Τι… είπε ο Ρέγκλινγκ

Ήταν λίγο μετά τις 6 το απόγευμα, όταν ο επικεφαλής του ESM, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, πέρασε την πόρτα του Μαξίμου. Στο γραφείο του τον περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο κάθισαν μόνοι και συζήτησαν για τρία τέταρτα εφ’ όλης της ύλης. Τρίτος αυτήκοος μάρτυρας της συζήτησης δεν υπήρξε. Κατά την έξοδο και οι δύο ήταν χαμογελαστοί. Λίγο αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου έβγαλε μια ανακοίνωση, με την οποία περιέγραφε τη συνάντηση με άκρως θετικούς τόνους. Την ίδια ανακοίνωση αναπαρήγαγε στα αγγλικά ο ESM στο twitter.

Τα σημεία επαφής

Η αλήθεια είναι ότι ο αυστηρός κ. Ρέγκλινγκ βρήκε σημείο επαφής με τον κ. Μητσοτάκη. Και αυτό γιατί η ελληνική κυβέρνηση λέει κάτι που, θεμελιωδώς είναι απλό: και οι στόχοι για φέτος θα πιαστούν και οι φόροι θα μειωθούν, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν. Ποιο ήταν, άλλωστε, το πρόβλημα των Ευρωπαίων όλα τα προηγούμενα χρόνια; Ότι οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα δεν είχαν 100% «ιδιοκτησία» του προγράμματος που καλούνταν να εφαρμόσουν. Εδώ υπάρχει μια αντιστροφή των πραγμάτων: στο προσκήνιο έχει έρθει μια ελληνική κυβέρνηση που αναγνωρίζει, προς το παρόν, τους δημοσιονομικούς στόχους και κατεβάζει στο «τερέν» ένα επεξεργασμένο σχέδιο για την αλλαγή του μείγματος πολιτικής. Και, εφόσον κερδηθεί το στοίχημα της αξιοπιστίας, τότε θα μπορεί η κυβέρνηση να θέσει και ζήτημα για τους δημοσιονομικούς στόχους, μάλλον από το 2021 και μετά.

7ετές ομόλογο: Το προφίλ των επενδυτών που… αγόρασαν!

Το ανωτέρω εμπεριέχεται σε ένα χωρίο της ανακοίνωσης του Μεγάρου Μαξίμου χθες. Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας οι οποίες αποτελούν τις κεντρικές δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.  Ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους», αναφέρει το Μαξίμου και προσθέτει: «Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για υψηλότερη ανάπτυξη και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο».

Η… ώρα

Ως πρόσθετο στοιχείο στην ανάλυση των δεδομένων πρέπει να ληφθεί και το timing της επίσκεψης Ρέγκλινγκ, καθώς την ίδια ώρα που μιλούσε στον Economist, στο Λαγονήσι, η ελληνική Δημοκρατία έβγαινε στις αγορές ζητώντας χρηματοδότηση με ένα επταετές ομόλογο, για το οποίο πήρε το χαμηλό επιτόκιο του 1,9%. Δείγμα, προφανώς, των προσδοκιών που υπάρχουν στις αγορές για την πορεία της Ελλάδας. Ο κ. Ρέγκλινγκ, λοιπόν, δεν είπε τίποτε που θα μπορούσε να ανατρέψει την ομαλή έκδοση του ομολόγου, δεν έστειλε κανένα αυστηρό μήνυμα, ενώ στη συνέχεια, στο Μαξίμου, εμφανίστηκε στην ίδια γραμμή με τον κ. Μητσοτάκη.

Ο δανειστής Ρέγκλινγκ

Κατ’ αυτό τον τρόπο, ο επικεφαλής του ESM που είναι και ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας μας επιβεβαίωσε ότι οι ξένοι δεν θα «βάλουν το μαχαίρι στον λαιμό» της νέας κυβέρνησης, ιδίως εφόσον αυτή εμφανίζεται προσανατολισμένη σε μεταρρυθμίσεις και φιλοαναπτυξιακές πολιτικές. Κάπως έτσι και με ομαλό τρόπο, η κυβέρνηση παίρνει την πρώτη σοβαρά «ανάσα», εφόσον, βεβαίως, και αυτή έχει δεσμευθεί σαφώς για τήρηση του στόχου για το πλεόνασμα φέτος με απόλυτο τρόπο. Αυτό, λοιπόν, ανοίγει την πόρτα, προκειμένου να έρθει το φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιγράφεται σειρά φορομειώσεων στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή.

Για τα υπόλοιπα, Ευρωπαίοι και κυβέρνηση έχουν χρόνο να συζητήσουν. «Όλα τα πράγματα στη σειρά τους», όπως το έθετε σιβυλλικά χθες στο Reader.gr ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X