Οικονομία

Σκοτσέζικο ντους με τις συντάξεις! Πρώτα αυξήσεις και μετά… μειώσεις

Σκοτσέζικο ντους με τις συντάξεις! Πρώτα αυξήσεις και μετά… μειώσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Χαμόγελα αλλά και … πολλή γκρίνια έχει προκαλέσει στους συνταξιούχους η τελευταία καταβολή για τις συντάξεις (κύρια και επικουρική).

Και αυτό διότι ενώ ήρθαν κάποιες αυξήσεις στις επικουρικές, παρατηρήθηκαν και κάποιες μειώσεις, χωρίς να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις στους συνταξιούχους εκ των προτέρων, ενώ και το σύστημα προβολής των εκκαθαριστικών, όπως μας καταγγέλλουν δεν λειτουργεί για όλους με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο συνταξιούχος να δει γιατί είδε μειωμένα τα χρήματά του.

Οι βασικές αιτίες

Η πρώτη αφορά την αυξημένη φορολογία που καλούνται να πληρώσουν οι συνταξιούχοι εξαιτίας της αύξησης των επικουρικών συντάξεων που έγινε από τις 2 Ιουνίου. Ένα μέρος της αύξησης αυτής πέρασε και στις κύριες συντάξεις, με αποτέλεσμα να φανούν μειωμένες σε κάποιους από τις 250.000 συνταξιούχους, που έλαβαν αυξήσεις στις επικουρικές τους.

Δώρο Πάσχα: Πότε… μπαίνει το χρήμα; Αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρετε

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισαν από τις συντάξεις Ιουνίου να παρακρατήσουν, και μάλιστα αναδρομικά, από τον Ιανουάριο του 2017, την ειδική κράτηση 0,20 ευρώ ανά μήνα υπέρ των συνταξιουχικών οργανώσεων. Για τους παλαιούς συνταξιούχους, η παρακράτηση ανέρχεται σε 8,4 ευρώ (0,20 ευρώ επί 42 μήνες).

Από την περασμένη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2020 καταβλήθηκε σε 236.274 συνταξιούχους αυξημένη η επικουρική τους σύνταξη. Η αύξηση κατά κατά μέσο όρο ήταν 75,47 ευρώ(καθαρό ποσό προ φόρου). Με την καταβολή της αύξησης επηρεάζεται και το ποσό του φόρου που παρακρατείτε κάθε μήνα και επιμερίζεται αναλογικά μεταξύ της κύριας και της επικουρικής σύνταξης.

Παραδείγματα για τις συντάξεις

Συνταξιούχος με λάμβανε πριν από τους φόρους κύρια σύνταξη 1.272 ευρώ, έλαβε τον Μάιο και επικουρική σύνταξη 105 ευρώ. Του παρακρατήθηκε φόρος 130 Ευρώ στην κύρια σύνταξη και 12 ευρώ στην επικουρική. Από τις 2 Ιουνίου που καταργήθηκε το πλαφόν των 1.300 ευρώ και αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο λογαριασμό του από 105 Ευρώ σε 192 Ευρώ (καθαρό όφελος 87 ευρώ). Αντίστοιχα όμως αυξάνονται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 130 σε 142 ευρώ στην κύρια σύνταξη (αύξηση φόρου 12 ευρώ) και από 12 ευρώ σε 24 ευρώ στην επικουρική (αύξηση φόρου 12 ευρώ) με αποτέλεσμα να βλέπει μείωση στην κύρια σύνταξη που λαμβάνει.

Επιλέξατε να πληρώσετε φόρους αντί της αναστολής; Να πώς θα συμψηφίσετε

Συνταξιούχος με καταβαλλόμενο προ φόρου ποσό κύριας σύνταξης 1.328 ευρώ, έλαβε το Μάιο επικουρική σύνταξη 112 ευρώ για την οποία του παρακρατήθηκε φόρος 144 ευρώ στην κύρια σύνταξη και 42 ευρώ στην επικουρική. Από τις 2 Ιουνίου που καταργήθηκε το πλαφόν, αυξάνεται το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στο λογαριασμό του από 112 ευρώ σε 202 Ευρώ (καθαρό όφελος 90 ευρώ). Αντίστοιχα αυξάνονται τα ποσά των παρακρατούμενων φόρων από 144 σε 156 ευρώ στην κύρια σύνταξη (αύξηση φόρου 12 ευρώ) και από 14 Ευρώ σε 27 ευρώ στην επικουρική (αύξηση φόρου 13 ευρώ).

Τέλος με την πληρωμή του Ιουνίου του 2020 εφαρμόστηκε για όσους συνταξιούχους βγήκαν στη σύνταξη από 1/1/2017 η προβλεπόμενη από το άρθρο 102 του Ν4387/2016 μηνιαία εισφορά 0,20 ευρώ για την ενίσχυση Ομοσπονδιών, Σωματείων και Συνομοσπονδιών Συνταξιούχων.

Η εν λόγω κράτηση δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι και σήμερα λόγω αδυναμίας των πληροφοριακών συστημάτων, με αποτέλεσμα να κρατηθούν αναδρομικά τα συγκεκριμένα ποσά από την ημερομηνία απονομής, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις το μέγιστο των 8,4 ευρώ για 42 μήνες.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X