Οικονομία

Ασιατικές αγορές: Μεικτά πρόσημα υπό… το βάρος της σινοαμερικανικής αντιπαράθεσης

Ασιατικές αγορές: Μεικτά πρόσημα υπό… το βάρος της σινοαμερικανικής αντιπαράθεσης
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Στο ταμπλό στις ασιατικές αγορές, ο ιαπωνικός Nikkei κινείται ανοδικά κατά 1,51%, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να “κερδίζει” 0,86%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί κατά 0,95%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai “χάνει” 0,17% και ο Shenzen 0,13%. Στην Ταϊβαν, ο Taiwan Weighted κατέγραψε κέρδη 0,55%.

Αναλυτικά πώς κινούνται οι ασιατικές αγορές

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 σημειώνει ισχυρά κέρδη 1,85%. Οι αγορές σε Σιγκαπούρη και Ινδονησία παραμένουν σήμερα κλειστές λόγω εθνικών αργιών.

Οι σχέσεις Ουάσινγκτον – Πεκίνου συνεχίζουν να επιδεινώνονται, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την Κίνα ότι απέκρυψε την έκταση του προβλήματος που συνιστούσε ο κορονοϊός στην αρχή εκδήλωσης της πανδημίας. Πρόσφατο νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει στην κεντρική κυβέρνηση του Πεκίνου να ασκεί εξουσία σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, υπερβαίνοντας τον ρόλο της αυτόνομης τοπικής κυβέρνησης, έχουν δημιουργήσει έντονους φόβους ότι προετοιμάζεται σκληρή καταστολή και περιορισμός της ελευθερίας του λόγου στην αυτόνομη αυτή κινεζική πόλη – κράτος.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Robert O’Brien τόνισε την Κυριακή ότι η Κίνα πιθανότατα θα αντιμετωπίσει κυρώσεις από πλευράς ΗΠΑ εάν τελικώς το νομοσχέδιο εγκριθεί, ενώ προειδοποίησε ότι η έγκρισή του θα σημάνει διαφυγή κεφαλαίων και στελεχών και το τέλος του Χονγκ Κονγκ ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου.

Οι ΗΠΑ και η κόντρα με την Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι, την ίδια ημέρα, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να σταματήσουν να έχουν την “προσδοκία” ότι θα αναγκάσουν την Κίνα να αλλάξει και προειδοποίησε ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι εξωθούν τις διμερείς σχέσεις στο χείλος “ενός Ψυχρού Πολέμου”.

“Αυτό είναι επικίνδυνο και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη”, είπε, σύμφωνα με το δίκτυο Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Stephen Innes, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιων αγορών στην AxiCorp, “οι επενδυτές στο Χονγκ Κονγκ ετοιμάζονται για νέο γύρο απωλειών εντός του 2020. Με περισσότερες ταραχές, εν μέσω και των επιπτώσεων του κορονοϊού, και πιθανή μια έξοδο χιλιάδων θέσεων εργασίας στον χρηματοοικονομικό κλάδο, τα πράγματα σίγουρα θα κατευθυνθούν προς το χειρότερο παρά προς το καλύτερο”.

Διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ αντιμετώπισαν την Κυριακή την αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού, ενώ δεκάδες εξ αυτών συνελήφθησαν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X