Οικονομία

ΣτΕ -Συντάξεις: Πιλοτική δίκη για αυξήσεις στο δημόσιο

ΣτΕ -Συντάξεις: Πιλοτική δίκη για αυξήσεις στο δημόσιο
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

ΣτΕ -Συντάξεις: Παράθυρο αναδρομικών αυξήσεων στο Δημόσιο ανοίγει με πιλοτική δίκη που θα πραγματοποιηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την επαναφορά των μισθολογικών ωριμάνσεων που είχαν ανασταλεί για τη διετία 2017-2018 για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Η πιλοτική δίκη θα διεξαχθεί στις 16 Ιανουαρίου 2023 με βάση την απόφαση 2809/2022 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης επί αγωγής δικαστικών υπαλλήλων. Με την απόφαση, το Πρωτοδικείο θεωρεί ότι η αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων είναι αντισυνταγματική εν προκειμένω για τους δικαστικούς υπαλλήλους, αλλά για την τελική κρίση του ζητήματος παραπέμπει σε πιλοτική δίκη στο ΣτΕ.

Διεύρυνση

Το προδικαστικό ερώτημα περί συνταγματικότητας ή μη της αναστολής των μισθολογικών ωριμάνσεων μπορεί να αφορά προσφυγή δικαστικών υπαλλήλων, αλλά σε περίπτωση που η αναστολή των ωριμάνσεων κριθεί αντισυνταγματική με την πιλοτική δίκη του ΣτΕ, είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και στους υπόλοιπους υπαλλήλους του Δημοσίου, με πρώτους όσους ανήκουν σε ειδικά μισθολόγια και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ασκήσει ανάλογες προσφυγές.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (που ψήφισε το «πάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων με το νόμο 4354/2015), ήρθε ένα χρόνο μετά με το νόμο 4389/2016 να εξαιρέσει τους δικαστικούς λειτουργούς και το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από το «πάγωμα» των αποδοχών τους, διατηρώντας όμως την αναστολή των αυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας για όλους τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.

Η πρώτη προσφυγή για την οποία δημιουργείται βάσιμη προσδοκία δικαίωσης για επαναφορά των μισθολογικών ωριμάνσεων είναι αυτή για τους δικαστικούς υπαλλήλους, και μάλιστα το γεγονός ότι παραπέμφθηκε σε πρότυπη δίκη στο ΣτΕ με το νόμο 3900/2010 δημιουργεί προσδοκίες ότι η όποια πιθανή θετική απόφαση θα αποτελέσει πιλότο για το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων και σε άλλους, αν όχι σε όλες τις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.

Οφελος

Το κέρδος που θα έχουν οι δικαστικοί υπάλληλοι από το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων μεταφράζεται σε αυξήσεις αποδοχών της τάξης του 2% με 3% επί των βασικών μισθών και οι αυξήσεις αυτές θα προκύψουν από την αυτόματη προαγωγή τους στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο που θα έπρεπε να κατέχουν από το 2017 και μετά και δεν προήχθησαν λόγω του «παγώματος». Σε ετήσια βάση, το όφελος ξεπερνά ανάλογα με τις αποδοχές τους τα 800 ευρώ.

Τα ίδια ή παραπλήσια οφέλη θα έχουν και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, στο βαθμό που η πιλοτική δίκη ανοίξει το δρόμο για όλους κρίνοντας εν προκειμένω αντισυνταγματική την αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων για τους δικαστικούς υπαλλήλους.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X