Οικονομία

Στο… πι και φι οι διαδικασίες στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ!

Στο… πι και φι οι διαδικασίες στο μητρώο του e-ΕΦΚΑ!
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Όλες οι διαδικασίες συναλλαγής με τον νέο e-Ε.Φ.Κ.Α γίνονται πιο απλές από την 1η Μαρτίου σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος.

Ορίζεται ότι η εγγραφή άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένου στο μητρώο ασφαλισμένων του e-Ε.Φ.Κ.Α καθώς και η μεταβολή ατομικών στοιχείων γίνεται με υποβολή αίτησης στον διαδικτυακό τόπο του ΕΦΚΑ εφόσον πληρούνται οι κατά περίπτωση οριζόμενες προϋποθέσεις.

Για την εγγραφή ή μεταβολή ατομικών στοιχείων των έμμεσα ασφαλισμένων μελών απαιτείται υποβολή αίτησης με ηλεκτρονικό τρόπο. Στις περιπτώσεις ανήλικων μελών η αίτηση υποβάλλεται από τον ένα γονέα και απαιτείται έγκριση με ηλεκτρονικό τρόπο από τον άλλο προκειμένου να οριστικοποιηθεί.

Παράλληλα εκσυγχρονίζεται, εξορθολογίζεται και βελτιώνεται η διαδικασία από το στάδιο της αίτησης έως το στάδιο της έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης. Επιτυγχάνεται η άμεση και ταυτόχρονη απονομή όλων των παροχών (κύριας σύνταξης, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ) και θεσπίζεται η ψηφιακή σύνταξη.

Εγγραφή και διαγραφή μελών στον ΕΦΚΑ

Για την εγγραφή άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένου στο μητρώο ασφαλισμένων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) και τη μεταβολή ατομικών στοιχείων υποβάλλεται, κατόπιν ταυτοποίησης, αίτηση με ηλεκτρονικό τρόπο στο δικτυακό τόπο του e-Ε.Φ.Κ.Α και αντλούνται τα απαραίτητα στοιχεία από το μητρώο του «ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ», με την επιφύλαξη εξαιρέσεων που προβλέπονται σε ειδικές ρυθμίσεις για αυτεπάγγελτη εγγραφή.

Προβεβαίωση για ελεύθερους επαγγελματίες

Η προβεβαίωση την οποία οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι αγρότες υποχρεούνται να προσκομίζουν στην αρμόδια υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) για την έναρξη ή μεταβολή δραστηριότητας εκδίδεται ηλεκτρονικά. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν, μετά από ταυτοποίηση, ηλεκτρονική αίτηση στο δικτυακό τόπο του e-Ε.Φ.Κ.Α., στην οποία καταχωρείται κωδικός αριθμός δραστηριότητας (ΚΑΔ) της προς έναρξη δραστηριότητας, καθώς και τα απαιτούμενα απογραφικά στοιχεία για τον προσδιορισμό της ιδιότητας του ασφαλισμένου.

Φορολογικές δηλώσεις: Ετοιμαστείτε για την υποβολή! Εκπνέει η προθεσμία για τις χωριστές

Έως την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των πληροφοριακών συστημάτων η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων «Α.Α.Δ.Ε.» αποστέλλει στον e-Ε.Φ.Κ.Α ηλεκτρονικό αρχείο με τις αιτήσεις έναρξης ή διακοπής επαγγέλματος ή επιτηδεύματος ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοτελώς απασχολούμενων και αγροτών μέχρι την πέμπτη (5η) εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

Για κάθε νέα εγγραφή ή διαγραφή μέλους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ), στον οικείο Δικηγορικό, Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο ή διαγραφή μέλους καταχωρίζεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΜΚΑ). Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και οι οικείοι Δικηγορικοί, Ιατρικοί και Φαρμακευτικοί Σύλλογοι αποστέλλουν μηνιαίως ηλεκτρονικό αρχείο με εγγραφές ή διαγραφές μελών στον e-Ε.Φ.Κ.Α, έως την ανάπτυξη απευθείας διασύνδεσης των πληροφοριακών τους συστημάτων με τον e-Ε.Φ.Κ.Α.

Σε περίπτωση θανάτου άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένου, η διαγραφή από τον e-Ε.Φ.Κ.Α πραγματοποιείται αυτεπάγγελτα με την αναγγελία της ληξιαρχικής πράξης θανάτου μέσω του Συστήματος Αριάδνη του ν.4144/2013 και ισχύει από την ημερομηνία θανάτου.

Αίτηση για οικοδομικά έργα

Η απογραφή των Ιδιωτικών Οικοδομικών Έργων πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με αίτηση του ιδιοκτήτη στο δικτυακό τόπο του e-Ε.Φ.Κ.Α. σε προθεσμία 15 ημερών από την έκδοση της άδειας, για την οποία δεν απαιτείται η καταβολή προκαταβολής εισφορών στον e-Ε.Φ.Κ.Α. (π.χ. άδειες μικρής κλίμακας, 48ωρη άδεια, κ.λπ.), και σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη των οικοδομικών εργασιών.

Η απογραφή των Ιδιωτικών Οικοδομικών Έργων, για τα οποία απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας είναι η καταβολή προκαταβολής και η έκδοση του εντύπου e-Ε.Φ.Κ.Α. «Σημείωμα κατάθεσης Εισφορών για Έκδοση Οικοδομικής Άδειας», πραγματοποιείται στο δικτυακό τόπο του e-Ε.Φ.Κ.Α. πριν από την έκδοση της άδειας.Η απογραφή των νομικών προσώπων και των εκ του νόμου υπευθύνων γίνεται και από πιστοποιημένους χρήστες της πλατφόρμας Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ).

Στα στοιχεία των εκ του νόμου υπευθύνων του νομικού προσώπου περιλαμβάνεται υποχρεωτικά ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΑΜΚΑ) και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X