Οικονομία

«Τα ΕΛΠΕ κάνουν πράξη το πρώτο μεγάλο πράσινο βήμα»

«Τα ΕΛΠΕ κάνουν πράξη το πρώτο μεγάλο πράσινο βήμα»
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

“Ήμασταν και θα παραμείνουμε η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ενεργειακή εταιρεία στην Ελλάδα, θα αναπτύξουμε τις δραστηριότητές μας όχι μόνο στα καύσιμα αλλά και σε άλλους τομείς, με στόχο να μειώσουμε το συνολικό μας ανθρακικό αποτύπωμα κατά 50% τα επόμενα 10 χρόνια”. Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης. Η δήλωση έγινε στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή της μεγαλύτερης συμφωνίας πράσινης ενέργειας στη χώρα μας, με την οποία τα ΕΛΠΕ αποκτούν από τη γερμανική εταιρεία Juwi το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 204MW, στην Κοζάνη.

Τα ΕΛΠΕ, το πάρκο και τα… πράσινα μονοπάτια

Το εν λόγω πάρκο θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο γ’ τρίμηνο του 2020 και θα ξεκινήσει να λειτουργεί στο 4ο τρίμηνο του 2021, παράγοντας 300 GWh ετησίως, ενέργεια ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 300.000 τόνων. Θα δημιουργήσει πάνω από 300 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής, καθώς και δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, οι περισσότερες των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία.

Θα αποτελείται από 500 χιλιάδες φωτοβολταϊκά πλαίσια που θα εγκατασταθούν σε μια έκταση 4.000 στρεμμάτων στην Κοζάνη, με το πάρκο να έχει εξασφαλισμένη 20ετή σύμβαση με το διαχειριστή ΑΠΕ (ΔΑΠΕΕΠ) με τιμή 57,73 ευρώ η μεγαβατώρα, τιμή σημαντικά χαμηλότερη από την τρέχουσα χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα είναι 130 εκατ. ευρώ, ποσό που πιθανόν να αυξηθεί καθώς τα Ελληνικά Πετρέλαια φιλοδοξούν να εφαρμόσουν σε μέρος του πάρκου καινοτόμες τεχνολογίες όπως φωτοβολταϊκά διπλής όψης, trackers ενδεχομένως και πιλοτικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας.

Ως ΕΛΠΕ έχουμε στρατηγική που λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά και συμμετέχουμε στην ενεργειακή μετάβαση ανέφερε ο κ. Σιάμισιης

Προσθέτοντας ότι στόχος του ομίλου είναι η πράσινη ενέργεια να αποκτήσει σημαντική υπόσταση στα οικονομικά μεγέθη και την κερδοφορία του ομίλου. “Είναι το πρώτο έργο θα έρθουν και άλλα στη συνέχεια” τόνισε, αποκαλύπτοντας ότι μόνο από το έργο που θα κατασκευαστεί στη Δ. Μακεδονία η συμμετοχή στη λειτουργική κερδοφορία  του ομίλου από την πράσινη ενέργεια, θα είναι κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. “Στόχος μας είναι το νούμερο αυτό να διπλασιαστεί με τις επόμενες κινήσεις μας”πρόσθεσε ο ίδιος αναφέροντας ότι ο όμιλος εξετάζει και άλλες εξαγορές που όμως να ανταποκρίνονται στο μέγεθος των ΕΛΠΕ, συνεισφέροντας πωλήσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ και άνω.

Στο… κυνήγι των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα!

Η επένδυση των ΕΛΠΕ συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, οι πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση της πράσινης ενέργειας αποδίδουν καρπούς ανέφερε από την πλευρά του, στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ Γιάννης Παπαθανασίου υπογραμμίζοντας ότι ο όμιλος θα συνεχίσει να συμβάλλει στο εθνικό εγχείρημα για την πράσινη ανάπτυξη και θα διεκδικήσει τον ρόλο του στα ενεργειακά τεκταινόμενα του τόπου.

Στην εκδήλωση παρέστη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης ο οποίος αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης, με την επικείμενη κατάργηση της άδειας παραγωγής που θα αντικατασταθεί από μια απλή γνωστοποίηση στο ειδικό μητρώο που θα δημιουργηθεί αλλά και στην απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης που θα ακολουθήσει. Οι δύο αυτές παρεμβάσεις συνδυαζόμενες θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει καινούριο τοπίο για την επίτευξη του στόχου της νέας οδηγίας της ΕΕ που προβλέπει ότι η αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ θα ολοκληρώνεται σε διάστημα 2 ετών.

Αξία για τον όμιλο

Η σημασία των ΑΠΕ για τον όμιλο των ΕΛΠΕ είναι στρατηγική και θα δημιουργήσει αξία καθώς μας  επιτρέπει να διαχειριστούμε κινδύνους και προκλήσεις σήμερα και στο μέλλον, ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των ΕΛΠΕ Γ. Αλεξόπουλος. Στόχος των ΕΛΠΕ είναι να αναπτύξουν 300 μεγαβάτ ΑΠΕ μέχρι το 2021 και 600 μεγαβάτ μέχρι το 2025. Αυτό θα επιτευχθεί τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος με συνδυασμό οργανικής ανάπτυξης και στοχευμένες εξαγορές.

Τα 204MW του νέου πάρκου θα οδηγήσουν στην επίτευξη του 77% του στόχου της εγκατεστημένης ισχύος για το 2021, το 71% του στόχου για την παραγόμενη ενέργεια ενώ θα οδηγήσουν σε μείωση των εκπομπών του ομίλου της τάξης του 10%. Η παραγωγή ενέργειας θα είναι ίση με τις ανάγκες 75 χιλιάδων νοικοκυριών δηλαδή με τις ανάγκες της περιοχής της Δ. Μακεδονίας ενώ θα οδηγήσει στην αποφυγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ίση με το όφελος από 1,1 εκατ. στρέμματα δάσους.

Σημαντική αγορά η Ελλάδα

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Juwi Stephan Hansen χαρακτήρισε τη συμφωνία ορόσημο για την εταιρεία του η οποία έχει παρουσία μέσω θυγατρικών σε 17 χώρες και κύκλο εργασιών 3,9 δις. ευρώ. Το έργο αυτό αποτελεί πρόκληση τόσο κατασκευαστική όσο και από πλευράς logistics ενώ στη φάση της κατασκευής θα δημιουργηθούν 350 θέσεις εργασίας.

Παρών στο διαγωνισμό για ΔΕΠΑ

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Α. Σιάμισιης τόνισε ότι ο όμιλος θα δώσει το παρών στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη ΓΣ που θα εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με το ΤΑΙΠΕΔ. Ο ίδιος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά την κάθοδο ή όχι του ομίλου αυτόνομα ή σε συνεργασία με το συνεταίρο στην Elpedison την Edison.

Σε ό,τι αφορά την κατασκευή της νέας μονάδας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, της Elpedison, ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι έχει εξασφαλιστεί η άδεια παραγωγής και αυτή τη στιγμή το πρότζεκτ βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης προκειμένου να ληφθεί τους επόμενους μήνες η τελική επενδυτική απόφαση που θα εξαρτηθεί από το κόστος της επένδυσης, τις προοπτικές της αγοράς και τις εναλλακτικές επενδύσεις.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X