Αναλύσεις

Τορπίλη ΙΟΒΕ σε κυβέρνηση για τις επενδύσεις

Τορπίλη ΙΟΒΕ σε κυβέρνηση για τις επενδύσεις
ViberViber MessengerMessenger WhatsAppWhatsApp
Ακούστε το άρθρο

Του Θανάση Λυρτσογιάννη

Μας είχαν υποσχεθεί μπουλντόζες, μία Ελλάδα απέραντο εργοτάξιο, επενδύσεις με το τσουβάλι και ρυθμούς ανάπτυξης 4% και πάνω. Ανθρακες ο θησαυρός της Νέας Δημοκρατίας. Την αποκάλυψη της μεγάλης αδυναμίας κάνει το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του για την “Ελληνική Οικονομία” τεύχος 3/19. Με την έρευνά του γκρέμισε άλλον έναν μύθο, εκείνο της ικανότητας της Νέας Δημοκρατίας να προσελκύσει επενδύσεις.

Τι λένε οι συντάκτες της έκθεσης, οι οποίοι φιλοσοφικά τουλάχιστον κλείνουν προς τη Νέα Δημοκρατία, παρά προς το ΣΥΡΙΖΑ  στη σελίδα 15; Διαπιστώνουν λοιπόν «σταδιακή επιδείνωση της τάσης τους (σ.σ. των επενδύσεων) μεταξύ των τριμήνων του 2019, καθώς η άνοδός τους κατά 14,6% στο αρχικό τρίμηνο επιβραδύνθηκε σημαντικά στο επόμενο και τη διαδέχθηκε πτώση 5% στο πλέον πρόσφατο, δηλαδή το τρίτο.»

Σε απλά ελληνικά σημαίνει πως ο κρατιστής, εχθρός της επιχειρηματικότητας και αδύναμος στην προσέλκυση επενδύσεων ΣΥΡΙΖΑ, πέτυχε αύξηση των επενδύσεων κατά 14,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ η Νέα Δημοκρατία που υποσχόταν επενδύσεις με τη…σέσουλα κατάφερε να τις μειώσει κατά 5% στο τρίτο τρίμηνο.

Αλλά και στο ρυθμό ανάπτυξης η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν κατώτερη του ΣΥΡΙΖΑ. Εκείνος πέτυχε 2,8% στο δεύτερο τρίμηνο και η ΝΔ 2,3% στο τρίτο.

Τι λέει ακόμα το ΙΟΒΕ προς την κυβέρνηση; Τους παροτρύνει να αυξήσουν τους μισθούς για να πετύχουμε ισχυρή ανάπτυξη. Θα ακούσουν το ΙΟΒΕ ή το ΣΕΒ; Πιο συγκεκριμένα στην έκθεση αναφέρεται ότι  «στόχος πρέπει να είναι να αυξηθεί συστηματικά η αμοιβή της εργασίας και της επιχειρηματικότητας στη χώρα. Μόνο εάν αυτό συμβεί η μεγέθυνση της οικονομίας που καταγράφεται σήμερα θα οδηγήσει σε συνθήκες για ισχυρή ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα.». Σταϊκούρα ακούς που δίσταζες να αυξήσεις τον κατώτερο μισθό, αύξηση που δεν θέλουν οι βιομήχανοι του ΣΕΒ.

Στη χώρα της “φαιδράς πορτοκαλέας” ήρθε ο καιρός να αντιληφθεί το πολιτικό σύστημα (γιατί δυστυχώς αυτό παίρνει τις αποφάσεις και έχει ιστορικά αποδειχτεί κατώτερο των περιστάσεων. Και μην πει κανείς το αντίθετο γιατί παραμονεύει ο πέλεκυς της χρεοκοπίας και των μνημονίων, έργο αυθεντικό και αποκλειστικό του πολιτικού συστήματος) ότι είναι ζωτική ανάγκη να απαλλαγεί από τα στενοκέφαλα ιδεολογήματα. Γιατί σε έναν κόσμο παγκοσμιοποιημένο, στενά συνδεδεμένο και αλληλεξαρτώμενο, η σκληρή παγκόσμια πραγματικότητα είναι αυτή που καθορίζει το παιχνίδι, διαμορφώνει τις οικονομικές συνθήκες και όχι κάποιο δήθεν ευφυές και κοσμοσωτήριο ιδεολόγημα.

Οποιος θέλει να δει, ας ανοίξει τα μάτια και θα το δει. Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα επιτυχίας και αποτυχίας. Ας εμπνευστούμε από τα πετυχημένα αποβάλλοντας τις ιδεολογικές εμμονές των κρατιστών και των νεοφιλελεύθερων.

Προπαντός δεν χρειάζεται οι πολιτικοί μας να ανακαλύψουν την πυρίτιδα (ευτυχώς δεν είναι αναγκαίο, γιατί  μάλλον δεν θα το κατάφερναν αν ήταν). Ας ρίξουν μία ματιά προς τη βόρεια Ευρώπη και θα δουν χώρες στο χείλος της καταστροφής πριν από κάποιες δεκαετίες, σήμερα να είναι πρωτοπόρες σε εισόδημα, τεχνολογία, έρευνα, παιδεία, πλούτο, επίπεδο και ποιότητα ζωής.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories
X